williamlwl 發表於 2014-7-9 23:43

拖板及音響配置一問

小弟下個月新屋入伙, 現在上網研究音響配置中, 見ONKYO 會出onkyo ht-s7700, 好吸引, 但都唔知幾時先有,怕趕唔切,現在打算套音響如下,

TV - LG 49UB8500
AMP - Onkyo 636
喇叭 - KEF E305
BDP player - 待定, 因為想等4K BLUEBAY, 而且主要D 戲都係放係NAS 度
喇叭線 - BELDEN 8471
IMAC MINI - 其實想等到9月先, 睇下有無新機出
拖板- 諗唔掂 (大家有無介紹, 最好一千樓下)

因為小弟諗住之後玩ATMOS, 所以遲D 入番Onkyo SKH-410, 請問大家覺得呢個配置如何?? 有無野要改善??同埋應該買咩拖板好?? THXTHX~~~

wadee 發表於 2014-7-10 07:19

師兄,唔好意思,請問你可以講下部LG 49UB8500有冇拖尾和睇3D表演如何?
因因我想買部55吋~
謝謝~

wadee 發表於 2014-7-10 07:26

師兄你636買左未?
你諗住加Onkyo SKH-410,玩ATMOS,等佢正式出左先決定都未遲~
其實應該是接多2隻喇叭,其實你636未必夠力玩得好~
個人覺得如接咁多喇叭,想玩好最少最少要8系機,而8系亦可日後加後級~

williamlwl 發表於 2014-7-10 23:16

落過SHOWROOM 睇SONY 8500B and SAMSUNG 7系, 相比之下LG 49UB8500好好多, 至少都叫做MCI 一千, 如果以AROUND 50" 同級比, 我覺得OK AR~~ If u want to buy 55, 會考慮samsung 4K 8 系MA?? 呢個係我之前的target,無奈放唔到.....

636 同838 差成買四千, 我怕會比人熔左......>.<, 其實兩部力水出黎真係差好遠?? 因為小弟係新手, 第一次買....

wadee 發表於 2014-7-11 00:07

williamlwl 發表於 2014-7-10 23:16 static/image/common/back.gif
落過SHOWROOM 睇SONY 8500B and SAMSUNG 7系, 相比之下LG 49UB8500好好多, 至少都叫做MCI 一千, 如果以AROU ...

8系可以換電源線,可以加後級,多這兩項,在av裡已兩個世界!!
Samsung鮮得黎太唔自己,其實LG 55ub8500都是我能力範圍,睇過下都唔差,ok!!
只是擔心拖尾問題!!

sanger 發表於 2014-7-11 14:42

俾個參考你, 小弟吾係玩得PRO
但岩岩壞左部607, 把心一橫要換就換部新, 俾多幾千買左部838

小弟原廠電源線, cheap雞套裝喇叭, 2部機就咁RUN,
可以話你知, 8系同6系比, 8系聲大D同清D, 整體個output真係2個世界

我自己無睇636街做幾多$$, 但我部838買左7800, 我覺得算係咁啦

wadee 發表於 2014-7-11 15:04

sanger 發表於 2014-7-11 14:42 static/image/common/back.gif
俾個參考你, 小弟吾係玩得PRO
但岩岩壞左部607, 把心一橫要換就換部新, 俾多幾千買左部838

有能力,一定買8系!!
整套系統擴展能力唔同晒!!
我自己當年買6系是一個錯誤嘅決擇!!

ykluk 發表於 2014-7-11 15:23

如果揀O記, 8系一定好過6系好多, 如果CHING仲想玩ATOMS, 上8系應該係MUST添, 加後級都可以之後再諗.....{:8_395:}

BTW, 玩ATOMS個天花仲要整多4隻喇叭, 樓主你裝修前已經預咗7.1.4?? {:9_419:} 小弟用緊9.1想加多2隻天花都好有難度....老婆嗰關......

http://www.avmagazine.com.hk/content/news/1470.htm

wadee 發表於 2014-7-11 15:30

ykluk 發表於 2014-7-11 15:23 static/image/common/back.gif
如果揀O記, 8系一定好過6系好多, 如果CHING仲想玩ATOMS, 上8系應該係MUST添, 加後級都可以之後再諗.....{:8 ...

香港地玩家既環繞,前上置,後置都差唔多貼天花板,唔貼都係對落一尺度,如天花再加4隻,其實效果都未必理想~

ykluk 發表於 2014-7-11 16:04

wadee 發表於 2014-7-11 15:30 static/image/common/back.gif
香港地玩家既環繞,前上置,後置都差唔多貼天花板,唔貼都係對落一尺度,如天花再加4隻,其實效果都未必 ...

所以我估第時一定會出一啲好薄既效果聲喇叭, 專比天花用既~~!! 最好係無線添....咁啲廠家先搵到食嘛~~!! {:9_407:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 拖板及音響配置一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。