png1216 發表於 2014-7-5 02:17

完成升級之旅 :)

自開始上這個討論區起,不斷自我毒自己,經歷三個月多的時間,終於完成升級一大步{:8_403:}

由聽左年半架IPC + UM3,升級到AK240 + Whiplash TWau Ref + VE6 X1{:8_402:}

有朋友話咁叫一步到位,有朋友話咁會玩少好多野可能未能完全欣賞到升級組合的長處...(這也是真的)
但我買野架心態無諗得咁複雜,人地話好,自己試過都覺好,價錢又好似負擔到(你咪理我分幾多期去供{:9_406:} ),咁咪開開心心咁買黎享受囉。

訂TWau Ref時因為考慮到條線同個耳機架可玩性,所以就訂左2.5mm TRRS + 2.5mm TRRS to 3.5mm TRS adaptor(就係果條短短地係VE6側邊果條),咁就又可以玩AK240架balance又可以方便咁試下朋友啲機。

對VE6 X1做左木面加art~但因為效果唔太明顯,所以要好近睇先睇到,而我又無短焦距鏡頭,所以影唔到。
個ART同盒面個ART一樣,右面係月亮,左面係太陽。

好。係時候講下升級感受了。因為係新手,用詞不當架話大家唔好見怪{:6_188:}

諗諗下,升級前後架組合可比性好低{:6_147:}
總之就係聲音營造出黎架空間大左(係叫音場定空間感?可能係兩樣都係。)。
每粒聲好似豐富左定應該叫有力左呢?覺得好似一堆FD咁衝出台去表達一粒音,唔係孤令令一個人咁行去台又好可憐咁番入後台。
低頻有力左,有次聽交響樂時有幾下鼓聲真係feel到個鼓皮好有張力(唔知哩啲係叫結象定係FF{:6_122:} ),真係好正。
高音位係靚左好多,聽落好舒服。用其他野就唔識形容了。
而且VE6真係易推過UM3好多,用AK240 + UM3時vol.多數係40,但用AK240 + VE6時多數係30。

而以第一次做CM黎講,我好滿意,雖然隔音能力無幻想中咁勁,但係己滿足到我架需要,而且好FIT。可能因為我耳道比較大(可容納我第一格尾指),所以帶UM3時覺得好唔穩陣。

而關於條升級線,因為係同耳機同一日到手而又想盡快煲煲佢,所以係無比較過原廠線係咩聲架情況下就換左了。
(做左好耐功課,才決定入手這條線)

去到最後,想問問各位師兄,到底用AK240架balance個效果係咪好明顯呢?
之前見有師兄話用2.5mm TRRS黎balance out去聽意樂,可以去到另一個境界。
但係我用TWau Ref + TRRS 聽balance out 和 TWau Ref + TRRS + TRRS to TRS Adaptor做AB Test左好耐,我真係唔係好分有咩唔同。

我第一個諗到架可能性係我擁有一對木耳{:6_210:} ,下一秒就欣然接受這個可能,反正我都係想開開心心聽音樂,分唔到未必唔好。
但之後我又諗到其他可能性:
1. 啲器材未煲好,所以分別唔大?(我唔相信煲機神話,但由全新到佢工作穩定係需要啲時間。)
2. VE6無balance系統,所以就算用TRRS,都唔算係真balance
3. 條TWau Ref.造工未達到AK240 balance out架最低要求

有冇師兄可以指教下{:9_425:} 感謝。

goodabc2010 發表於 2014-7-5 08:20

師兄好波{:6_143:}
76真係推左唔少師兄落火坑...{:6_138:}

粗人敵卡 發表於 2014-7-5 09:00

全部都係貴嘢{:6_193:}

dicky0411 發表於 2014-7-5 09:49

弓喜師兄,不過正如師兄的朋友所言,這樣一步到位真的聽少很多,不過以師兄對玩耳機的看法,這樣也沒什麼不行的
(Post76 Android 手機版送出)

cvincent 發表於 2014-7-5 10:23

png兄 恭喜哂{:6_139:}
AK240 土豪金版{:6_128:}
其實我都一樣,係哩兩個月中,
由 IPT + ER4S--------->   AK240 + VE6XC
但我對 VE6 要 7月㡳至到,
現在熱切期待中{:6_143:}

furuya 發表於 2014-7-5 11:23

咁低音量?
我用w60 要45

dezispop 發表於 2014-7-5 11:26

好快會轉玩over ear同cas {:1_338:}

dicky0411 發表於 2014-7-5 11:29

dezispop 發表於 2014-7-5 11:26 static/image/common/back.gif
好快會轉玩over ear同cas

如果師兄他還打算升的話,overear可以說是走不掉的了

png1216 發表於 2014-7-5 12:03

我對overear真係無咩興趣呢,一黎唔可以帶出街(我好怕熱),二黎家人覺得overear就係貴(而家佢地見啲野細件細件咁,就會覺得有限錢)。

有冇用AK240 balance架師兄可以分享下呀?

furuya 發表於 2014-7-5 12:03

我同師兄有d似 都係呢三個月大升級

AK120-2
W60
Labkable Takumi 2.5TRRS

老實講我真係分唔到條takumi 3.5 vs takumi 2.5 TRRS

因為三樣都係新貨未煲?

還是我聽的類型令我分唔到?
24/192都好似仲有少少分別
16/44 我覺得係零分別

等緊TRRS to XLR 落家用系統
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 完成升級之旅 :)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。