terencekan 發表於 2014-7-2 22:55

投影出現跳缐

1年多一直都冇問題,換咗個隆宇206-2之後,睇投影時影像每隔1-2分鐘就會跳缐(畫面變黑)閃咗1-2秒之後又回復正常。以上情況不斷出現。請問係個隆宇影響,還是條HDMI缐,還是部Amp問題?
我而家係BD機入Amp再上投影。另外唔上投影,上電視的話就冇問題。
希望能解答及解決方法,感激!

sam12345 發表於 2014-7-2 23:19

試下amp用第二個hdmi輸出

chhanthony 發表於 2014-7-2 23:21

甩咗隆宇有無事?

echo123 發表於 2014-7-3 00:04

試下關掉投影機及BDP 的deep colour

terencekan 發表於 2014-7-3 00:27

chhanthony 發表於 2014-7-2 23:21 static/image/common/back.gif
甩咗隆宇有無事?

暫時甩咗隆宇1個鐘左右,全正常冇跳線問題。唔通係個隆宇唔穏定所至?
但原因係乜呢?電波?

terencekan 發表於 2014-7-3 00:34

echo123 發表於 2014-7-3 00:04 static/image/common/back.gif
試下關掉投影機及BDP 的deep colour

Deep color即係色溫 High嘅意思?

akira11092 發表於 2014-7-3 00:56

terencekan 發表於 2014-7-3 00:27 static/image/common/back.gif
暫時甩咗隆宇1個鐘左右,全正常冇跳線問題。唔通係個隆宇唔穏定所至?
但原因係乜呢?電波? ...

咁個答案已經好明顯喇吓嘛仲有疑問咩 ?

gikifk 發表於 2014-7-3 07:29

可能真係隆乳影響{:6_141:}

harrisontse 發表於 2014-7-3 09:39

會唔會bd -> amp 條hdmi線 問題?

samuel8892000 發表於 2014-7-3 10:23

terencekan 發表於 2014-7-3 00:27 static/image/common/back.gif
但原因係乜呢?電波? ...

投投不需206-2用個優質濾波己有效減nosice.
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 投影出現跳缐

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。