ming 發表於 2014-8-2 11:51

dolphinj 發表於 2014-8-2 11:25 static/image/common/back.gif
Ching
我之前用M55B(先鋒fw)
只要srt file 果名同套一樣

係一樣

不過 450和m55 對某些 mkv 兼容有問題

mr_juicy 發表於 2014-8-4 10:45

eric18ngan 發表於 2014-7-5 23:13 static/image/common/back.gif
唔洗咁客氣啦ching 大家研究下,跟小弟月玉方法應該冇問題啦.

eric ching, 噚晚小弟成功按你的教學,成功月肉了,真係好多謝你嘅無私奉獻{:1_351:}

同其他ching一樣,小弟需要先run左個鑽石版先,之後再run你嗰個4.04

小弟下一步會將bdp-450連接家裡的電腦,直接讀取file (NFS)

你的教學真的無得頂,最同意你起#131 果句 "唔洗客氣,我只是唔想俾離D人用咁樣搵錢姐."

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=187437&extra=&page=14

另外,恭喜ching轉投oppo懷抱,質素有明顯優勝嗎?

Thanks!!! {:1_249:}

Masvint 發表於 2014-8-5 23:44

c兄
我之前都係想買LX-55但周圍都無貨,最後入手450

Masvint 發表於 2014-8-5 23:58

@Gel 發表於 2014-8-1 01:17 static/image/common/back.gif
請問有師兄可以幫下我字幕問題嗎?

C 兄
有個software叫mkvmerge
專係for將srt字幕嵌入mkv裡面,可以唔使再外掛字幕
免費download,都方便易用,可以一試

ming 發表於 2014-8-6 11:19

mkvtoolnix portable 都好簡單 可以加音軌和字幕

mr_juicy 發表於 2014-8-6 18:26

Masvint 發表於 2014-8-5 23:44 static/image/common/back.gif
c兄
我之前都係想買LX-55但周圍都無貨,最後入手450

ching 你好,很幸會跟你認識。

請多多指教{:1_249:}

Masvint 發表於 2014-8-7 23:34

ming 發表於 2014-8-6 11:19 static/image/common/back.gif
mkvtoolnix portable 都好簡單 可以加音軌和字幕

yes ar
{:1_351:}

Masvint 發表於 2014-8-7 23:39

mr_juicy 發表於 2014-8-6 18:26 static/image/common/back.gif
ching 你好,很幸會跟你認識。

請多多指教

幸會{:1_249:}
{:1_259:}
c兄有無用雙 hdmi 輸出?

mr_juicy 發表於 2014-8-8 10:57

Masvint 發表於 2014-8-7 23:39 static/image/common/back.gif
幸會

c兄有無用雙 hdmi 輸出?

Ching 你好,

有呀,既然部機有兩個hdmi out,小弟上左淘寶買左兩條techlink hdmi 線。

噚晚趁囡囡訓左之後第一次用呢部機開blu-ray碟,終於...埋藏AV AMP幾年的dts HD MASTER AUDIO 同埋dolby HDTrue 訊號燈亮了起來{:6_125:}(因之前用厚PS3, AMP只會顯示"PCM")

因已夜深,嘈親囡囡就不得了,所以小弟沒有真正測試音效,但畫面確實比PS3細膩,顏色更奪目。{:6_142:}

mr_juicy 發表於 2014-8-8 11:09

ming 發表於 2014-8-6 11:19 static/image/common/back.gif

ming sir你好,

很感激你的NFS教學,小弟成功在電腦setup左個NFS server (version: 1.2.14) 同埋disable firewall.

然後滿心歡喜地跑去客廰拿起搖控,但很奇怪,小弟選了'NFS search'幾秒後,個cursor 自動跳左上一格 'DLNA search'

小弟試過restart 部電腦同埋450,但依然係咁。

請問小弟set 漏左啲咩呢?

Many thanks

頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 請問邊度仲有全新Pioneer LX-55呢 (4/7: 最終入手BDP-450)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。