manblood 發表於 2014-6-25 22:08

小摩QUAD 12L2

只係換左羊毛及內部接線,...........原裝的真係差到阿媽都唔認得,棉只係用養魚0的過濾棉,而內部接線只係用鴨記金銀潤,頂呀,幾仟銀買左0的咁0既料{:1_334:}

換左羊毛及用SUPRA+BELDEN接線,...開聲整體低音無左濛及0胡的感覺,可能改善左音箱內的駐波,...中高就清左,再煲下吧,...改善係好正面{:1_338:} {:1_339:}

多謝各位CHING加分{:8_387:}

zoneaudio 發表於 2014-6-26 14:15

西利{:6_193:}

ANWKLO 發表於 2014-6-26 19:07

{:1_351:}唔換埋的電容同電阻

hon328 發表於 2014-6-27 00:49

換埋的電容同電阻包你好到吾相信可以咁正{:6_165:}

manblood 發表於 2014-6-27 01:57

ANWKLO 發表於 2014-6-26 19:07 static/image/common/back.gif
唔換埋的電容同電阻

幫手搞嘅ching話,换靚電容好貴,而投資左改善嘅效果又唔成正比,所以冇换,聽下先啦,而家自我感覺已經好好{:6_188:}
(Post76 Android 手機版送出)

manblood 發表於 2014-6-27 02:28

hon328 發表於 2014-6-27 00:49 static/image/common/back.gif
換埋的電容同電阻包你好到吾相信可以咁正

Ching換乜牌子電阻電容好呀?

ADA 發表於 2014-6-27 09:16

的確摩都要睇體質的, 投資一對體質唔強勁嘅喇叭, 不如留彈藥(錢)買另一對更好摩的二手喇叭.

cmlee 發表於 2014-6-27 12:03

終於出手改{:6_193:}
師兄,似我所知,啲羊毛要拉散佢,拉到好似遊樂場啲棉花糖禁鬆散。。先成舊放入去。咁樣先可以做到個bass 有彈性。
重有啲半毛係有得計多幾多份量入去,但我唔記得左{:6_179:}

hon328 發表於 2014-6-27 13:25

manblood 發表於 2014-6-27 02:28 static/image/common/back.gif
Ching換乜牌子電阻電容好呀?

師兄你可參考cmlee 師兄的QUAD 12L2的電阻和電容

yuen 發表於 2014-6-27 13:49

{:1_351:}{:1_351:}{:1_351:}..
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 小摩QUAD 12L2

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。