SONIC_PIG 發表於 2014-6-24 09:58

spanley76 發表於 2014-6-24 08:54 static/image/common/back.gif
MA9推唔盡535?睇樓主既要求 換線或耳機仲好
(Post76 Android 手機版送出)

只可以講MA9唔啱夾535,絕對唔係MA9推唔盡535..,MA9夾鐵好麻麻,但夾圈真係好好味,在平衡模式之下推T51p推到人聲立體突出,Bass有心有力,真係推到反轉咁濟{:1_344:} ,可能因為T51p不是大食筒吧....{:1_253:}

trio_killer 發表於 2014-6-24 10:15

師兄你都係自己帶線上去試啦,
(咩垃圾線都可以,測試要公平先可以試到機,大牌子既陳列室好鍾意出呢D手段....比條靚線你試,返到去唔係果回事)
呢度問番黎既意見唔作準....
因為好多人連機都未試過就話佢有底噪....我上星期試就無底噪lor....反而日本仔果部有

11GOR 發表於 2014-6-24 11:42

其實大家玩headfi都係追求比用緊套機更靚聲既設備,但唔可能有人可以擁有所有野,所以測試器材黎係最好,可以知道呢部器材是否合乎自己要求既聲音,當然一定係主觀感覺,因為每個人聽感都唔同。但要客觀測試器材,個人意見係應該盡量係公平情況下測試,例如ching你要測試擴音機,咁應該係其他器材不變情況下只更換耳擴,以便測試耳擴表現是否合乎自己要求。正如trio ching所講,樓主可自備對錄線,不論質素高低都可以,(當然樓主如決定日後會使用耳擴,則應考慮先購入質素不差對錄線,因足以影響器材表現)再作測試。

而且HP01只可更換opamp而不可更換膽(mod機高手另當別論,但6418膽市場上可選擇或直代種類好少),Jaguar使用12au7膽可選擇更換或直代膽牌子種類非常多,可玩性及期待性非常高且豐儉由人。(由幾百元拆機膽到幾千元NOS名廠德律風根ECC802S、Bungle Boy等等不能盡錄,聲音各不相同。)視乎樓主自己考慮。小弟上星期六亦曾測試Jaguar,但當時冇底嘈,反而自備HP01會有。

以上為個人意見,不喜忽插。

利申:TU-HP01使用中(已換opa2604+3A alkaline batt),Jaguar訂購中

bbken0331 發表於 2014-6-24 12:54

齋睇線路睇數據就知道實際成品係咩聲?
hifi既野未試過又點知。
我唔知咩膽震, 膽噪啦,
我信自己對耳好過。

上星期我試哂2部了。
hp01比jaguar相對較平衡, 唔會純人聲。
睇你自己取捨。

而過機線就一定係條條都唔同聲,
無分別就全世界用下面哩d

dicky0411 發表於 2014-6-24 13:29

SONIC_PIG 發表於 2014-6-24 09:58 static/image/common/back.gif
只可以講MA9唔啱夾535,絕對唔係MA9推唔盡535..,MA9夾鐵好麻麻,但夾圈真係好好味,在平衡模式之下推T51p ...

以師兄所言,點解唔考慮下換部耳機呢???
另外想問師兄535係唔係紅版?
sorry岩岩睇返,師兄係用紅版,如果連紅版535都覺得人聲唔夠前,樂器唔夠後,換線或加amp可能係雖唯二方法

SONIC_PIG 發表於 2014-6-24 13:39

想講D野,就係樓主真係有點兒{:1_336:} .................,出post密過7仔,梗有一個喺左近,出唔緊要,但係要求人声的amp o既post,幾日已三個,會唔會煩咗D........,内容仲要差不多一樣~~人声前前前........,仲有,與其一味只收集數據及他人的感覺,何不親身去AB test.....,你話日本某牌胆amp好D,咁仲唔買??底唔底燥,你一聽就知啦,點騙到人呢?看了其他C兄關於兩机底燥的回應,真想找日去AB...,令我自已更清楚兩机之分别在那.......

jasonfoknxu 發表於 2014-6-24 13:47

SONIC_PIG 發表於 2014-6-24 13:39 static/image/common/back.gif
想講D野,就係樓主真係有點兒 .................,出post密過7仔,梗有一個喺左近,出唔緊要,但係 ...

唔好意思,依果會係最後 1 個揾 AMP 嘅 Post,下次會係揾 Lineout cable 同放毒圖~{:6_162:}
AB test 方面我冇 Lineout cable 所以做唔到...{:6_136:}
底燥方面,上次試果時係 HP-V1(最大底躁) > p51 > TU-HP01 = Jaguar
TU-HP01 底燥同 Jaguar 底燥差唔多~{:6_146:}

SONIC_PIG 發表於 2014-6-24 14:05

jasonfoknxu 發表於 2014-6-24 13:47 static/image/common/back.gif
唔好意思,依果會係最後 1 個揾 AMP 嘅 Post,下次會係揾 Lineout cable 同放毒圖~
AB test...

其實好歡迎C兄分享,只要開得其所,期待分享LOD 及 Amp分享.......

iamsocheap 發表於 2014-6-24 14:31

jasonfoknxu 發表於 2014-6-24 13:47 static/image/common/back.gif
唔好意思,依果會係最後 1 個揾 AMP 嘅 Post,下次會係揾 Lineout cable 同放毒圖~
AB test...

其實lineout cable唔洗好貴都有唔錯架啦
買條去試下囉
讀萬卷書不如行萬里路
不過其實讀書同行路一樣咁重要{:1_352:}

jasonfoknxu 發表於 2014-6-24 15:14

多謝各位既意見,聽日去揾下有冇 TU-HP01 + 跟嚟果條 Lineout 線試,如果掂嘅話就入手,遲少少先買勁 Lineout cable。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: [END]求意見,Elekit TU-HP01 定係 YY Pro Audio Jaguar 好?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。