老五 發表於 2014-6-21 19:49

關於4k畫面問題

在鋪頭睇4k電視播風景畫面時的確好淸好靚,但當播電影片段覺得畫面同Full HD差不多,到底嗰啲畫面是真正4k畫面定喺upscan上4k畫面昵?如果係真正4k畫面咁我就唔駛換4k電視睇返Blu-Ray得啦

老五 發表於 2014-6-21 19:55

舖錯區唔好意思,板主可否幫我轉番去硬件討論區

jc2ssych 發表於 2014-6-21 21:37

(插咀)

師兄你在舖頭時,是否肯定佢播果部電影嘅source有4k版本先?

否則當然係upscale。

而且藍光4k版,如Amazing Spiderman、Captain Philips,話就話做左4k,但亦好難話包保靚過BD好多。

就正如好多電影翻出BD版,質素高DVD唔係好多一樣。

Minazuki 發表於 2014-6-21 23:03

jc2ssych 發表於 2014-6-21 21:37 static/image/common/back.gif
(插咀)

師兄你在舖頭時,是否肯定佢播果部電影嘅source有4k版本先?

那個所謂的4K藍光,應該說Mastered in 4K藍光
這只是Sony的行銷手法而已
指的是"拿4K原始母帶去製作藍光"這樣子
雖然說這樣子製作的藍光畫質會因為母檔提升解析度的關係有些許提升
但是依然有限,因為現行藍光的解析度就是1920x1080(HD)而已喔~~

jc2ssych 發表於 2014-6-22 00:03

Minazuki 發表於 2014-6-21 23:03 static/image/common/back.gif
那個所謂的4K藍光,應該說Mastered in 4K藍光
這只是Sony的行銷手法而已
指的是"拿4K原始母帶去製作藍光" ...

很準確!{:8_376:}

MSZ 發表於 2014-6-22 08:54

舖頭播嘅風景片係原廠嘅4k x 2k demo片, 動態畫面唔多, 效果一定好. 播碟嘅話最靚都只會係BD碟, 得2k x 1k, 要靠BD機或者電視機自己做升頻, 效果多數都係麻麻.

老五 發表於 2014-6-22 13:19

MSZ 發表於 2014-6-22 08:54 static/image/common/back.gif
舖頭播嘅風景片係原廠嘅4k x 2k demo片, 動態畫面唔多, 效果一定好. 播碟嘅話最靚都只會係BD碟, 得2k x 1k, ...

風景同電影片段係同一條片,播完風景跟著播電影片段,電視右下角顯示3840x2160,如果電影片段真係完生4K,咁就真係唔駛換4K電視,因畫面同BD分別不大。

小瑟 發表於 2014-6-22 19:53

其實呢個問題 POST呢版都唔算錯喎~~~~

MSZ 發表於 2014-6-23 02:40

老五 發表於 2014-6-22 13:19 static/image/common/back.gif
風景同電影片段係同一條片,播完風景跟著播電影片段,電視右下角顯示3840x2160,如果電影片段真係完生4K ...

睇嚟你所講嘅係Sony嘅demo片, 佢有旗下片商嘅電影片段嘅4k demo, 不過質素的確係奇差, 完全發揮唔到解像度高咗嘅優勢.
頁: [1]
查看完整版本: 關於4k畫面問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。