粗人敵卡 發表於 2014-6-11 19:02

可能係iPod series中最好聲︰iPod Video

http://macintoshhowto.com/ipod/which-ipod-has-the-best-audio-quality.html
"For me, the 5G is closer to how I experience acoustic music in real life, and for me is the better sounding device overall."

我呢部iPod Video係有search功能嘅5.5G

同樣係用咗Wolfson WM87588G{:1_259:}

原本部嘢係我姐夫用嚟聽歌

後尾俾咗我

實在感激不盡

聲音呢…

人聲就比較飽滿,暖暖的有韻味

音場都尚算適中,闊度同深度都唔錯{:1_346:}

分析力就可以滿足到我呢啲要求唔高嘅人

雖然依家音質可能比唔上AK100、HM901(試聽過)

但都係一部令人聽得幾舒服

慢慢投入音樂嘅player{:8_403:}

maskedman 發表於 2014-6-11 19:20

上imod仲正

octa 發表於 2014-6-11 20:17

我反而後悔mod 冇咗phone out 直出,老實講如果要加amp 我會ipod +dac amp, 使乜用imod。而家想用都唔得...

粗人敵卡 發表於 2014-6-11 20:20

octa 發表於 2014-6-11 20:17 static/image/common/back.gif
我反而後悔mod 咗phone out 直出,老實講如果要加amp 我會ipod +dac amp, 使乜用imod。而家想用都唔得... ...

iPod + dac試過用ADL X1
同埋PHA 2(用iPod nano 3)
老實講PHA 2同Sony XBA H3(試聽過)幾夾{:1_340:}

lokkk 發表於 2014-6-11 20:30

ipv我都好鍾意{:1_351:}

粗人敵卡 發表於 2014-6-11 20:33

lokkk 發表於 2014-6-11 20:30 static/image/common/back.gif
ipv我都好鍾意

仲諗緊拎去mod

定係買過部新player

因為iPod Video開始無乜電

同埋都算用咗好耐{:6_129:}

lokkk 發表於 2014-6-11 20:42

粗人敵卡 發表於 2014-6-11 20:33 static/image/common/back.gif
仲諗緊拎去mod

定係買過部新player

拎去mod, 順便換粒新電{:1_326:}

WallerHomie 發表於 2014-6-11 22:04

舊版iPod可以直接加amp 唔洗落DAC

WallerHomie 發表於 2014-6-11 22:15

粗人敵卡 發表於 2014-6-11 20:20 static/image/common/back.gif
iPod + dac試過用ADL X1
同埋PHA 2(用iPod nano 3)
老實講PHA 2同Sony XBA H3(試聽過)幾夾...

我自己都係MDR-7550同XBA-H3兩隻之間取捨緊
講聲我覺得前者好好多 但講隔音就後者好好多 配件亦豐富好多
H3依家就黎跌穿2000... 兩隻都幾乎係同價位

依家差隻入耳用黎出街聽歌 下下帶amp煩死人...
諗住IPC直推就算
屋企就IPC>ALO Copper 22>PHA-2>ADL iHP-35>MDR-1RMK2 ......帶唔到出街{:6_181:}

出街冇歌聽好辛苦{:6_187:}

cyrusp 發表於 2014-6-11 22:44

邊個話MOD左會無PHONE OUT{:1_257:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 可能係iPod series中最好聲︰iPod Video

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。