Stanley5387 發表於 2014-6-6 17:30

wadee 發表於 2014-6-6 17:23 static/image/common/back.gif
師兄如你要將器材等於bass trap,甘冇野好講!!

我想指出嘅喺76都有人玩bass trap, 你一句話見到都驚, 人哋會咩感受?

the_1 發表於 2014-6-6 17:47

我先前仲以為Auralex大牌子啲bass trap有用啲

wadee 發表於 2014-6-6 17:48

我話自已甘大舊見到都驚,又有咩感受呢?
唔想同你拗!!
收線!!

Stanley5387 發表於 2014-6-6 17:53

有時表達己見同厚多士真係一線之差, 討論題材既然同自己無關痛癢,何必處處淋油作到此一遊呢!

the_1 發表於 2014-6-7 09:27

尋晚試咗放舊海棉入個氣孔度, 低頻即冇咁勁.

wadee 發表於 2014-6-7 12:32

the_1 發表於 2014-6-7 09:27 static/image/common/back.gif
尋晚試咗放舊海棉入個氣孔度, 低頻即冇咁勁.

自己本身用dali ikon座地喇叭,聽歌時,某些歌都有低頻over情況出現!!
我試過唔同方法,試過塞海棉入喇叭後氣孔,低頻低收左,但對其它高,中音有影響,特別是人聲!!
我喇叭本身離後牆尺半,試過再移出一尺,但分別唔大,反而將喇叭推後貼牆反而低頻冇甘應(因喇叭後氣孔一噴便被打散),但此方法在我家令音場收窄!!
試過減前置喇叭輸入db,但減了低音,其他亦減左!!
試過換線材,冰紅腸,好少少,但冇乜用,最後試換一兩2ch電源線,收左低頻,同時沒有損高中音!!
所以最後自己會用線材解決(未有錢買),再加擺位去對付低頻over問題,但側牆駐波反射就再睇情況去加擴散板或棉,因屋企女人唔會鐘意貼海棉係牆!!
至於點解冇試bass trap,因一般市面上既海棉是吸唔到低音的,要擺pwong88師兄個種先得,但這種是要專業人士設過度過才加的,因亂加會冇左其他hz,而一般家居細小,好似自己甘,已貼牆,所以這方法自己亦行唔通!!

再補充是自己認為最佳方法,唔等於其他人最佳,因每人環境器材都唔同,樓主師兄大家再研究下~

wadee 發表於 2014-6-7 12:38

the_1 發表於 2014-6-6 11:40 static/image/common/back.gif
我想放呢種,唔知效果如何?
http://www.auralex.com/bass_traps_lenrd/bass_traps_lenrd.asp ...

海棉吸唔到低頻,唔洗試!!

wadee 發表於 2014-6-7 12:42

pwong888 發表於 2014-6-6 12:17 static/image/common/back.gif
但係加左的效果, 好過你升兩级器材呀, 不過我有獨立家庭影院, 加乜都無人理。 ...

羡慕師兄有獨立家庭影院!!
{:6_149:}
而自己家居都容不下這GIk,所以只好用其他方法~
{:6_136:}
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 有關Bass Trap

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。