rlwk2009 發表於 2014-5-30 17:39

你會點揀

朋友想買冇反相機一般生活照A:富士XE-2 或 P記 GX7,B:富士XM-1 或P記 GM1 如果係你會點揀呢{:6_182:}

SonSon 發表於 2014-5-30 18:16

索尼.................{:6_134:} {:6_135:}

rlwk2009 發表於 2014-5-30 18:24

SonSon 發表於 2014-5-30 18:16 static/image/common/back.gif
索尼.................

諗到你咁講,你入咗 A7 未呀

mike384 發表於 2014-5-30 20:52

有閒錢的話,A7,玩VM鏡,可以全面輕量化。
如果繼續玩單反,只求輕便,唔會考慮APSC或M4/3的無反,又要買鏡又唔係輕好多,覺得RX100 M3的SPEC幾好。

rlwk2009 發表於 2014-5-30 21:35

mike384 發表於 2014-5-30 20:52 static/image/common/back.gif
有閒錢的話,A7,玩VM鏡,可以全面輕量化。
如果繼續玩單反,只求輕便,唔會考慮APSC或M4/3的無反,又要買 ...

朋友冇玩開大機,只係想幾千蚊買套玩吓希望好過 DC ,暫時佢想買呢部qSB6N4zqKRA

mike384 發表於 2014-5-30 22:06

rlwk2009 發表於 2014-5-30 21:35 static/image/common/back.gif
朋友冇玩開大機,只係想幾千蚊買套玩吓希望好過 DC ,暫時佢想買呢部

哦,會考慮大光圈定焦嗎?其實如果只用細光圈ZOOM的話,真唔覺無反有咩優勢。

SonSon 發表於 2014-5-30 22:40

rlwk2009 發表於 2014-5-30 18:24 static/image/common/back.gif
諗到你咁講,你入咗 A7 未呀

格價中, 諗緊跟支24-70 or 55 1.8蔡頭, 又冇錢一次過買2支, 煩惱中{:6_136:}

SonSon 發表於 2014-5-30 22:46

rlwk2009 發表於 2014-5-30 21:35 static/image/common/back.gif
朋友冇玩開大機,只係想幾千蚊買套玩吓希望好過 DC ,暫時佢想買呢部

呢部一定好過晒所有DC, 話晒恆定F2.8 + 24-200 + 蔡C, 質數有保證{:6_193:}

lamfafa 發表於 2014-5-30 22:56

i think fuji have better picture quality.
but its x-mount seems quite expensive

rlwk2009 發表於 2014-5-31 10:18

SonSon 發表於 2014-5-30 22:46 static/image/common/back.gif
呢部一定好過晒所有DC, 話晒恆定F2.8 + 24-200 + 蔡C, 質數有保證

呢部都唔平,好似8k 左右
頁: [1] 2
查看完整版本: 你會點揀

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。