owenlee 發表於 2014-5-30 09:36

lokkk 發表於 2014-5-30 00:23 static/image/common/back.gif
呢隻truth我用過一排, 線身唔軟而且個線材showoff位好雞肋, 3.5mm plug出少少有舊野唔知想點
做功表面好似 ...

我都認同條"雲吞河"係比較硬身, 線身外皮質地我覺得唔錯, 成條線感覺幾實淨! {:6_193:}

3.5 jack 果個位係設計 for 用手機時唔怕外殼頂住隊唔入, 古河同 WW 新出的3.5 jack 都有相同設計!

點會掃興大家都係理性討論同分享, 耳機都要夾人同講緣份, 正所謂百貨中百客!

我有朋友知道 Dita 無得換線就已經 say NO! {:6_170:}試都唔打算試 {:6_180:}

不過聲音方面, Dita 的確唔係一隻易推的耳機, 感覺同 IE800 情況都相近似, 你比幾多佢, 佢就比返幾多你

當然人人都有唔同既玩法同追求, 直推又好加amp玩炸彈又好

總之有心機玩就一定有靚聲出! {:6_210:}

PCMM1 發表於 2014-5-30 09:37

lokkk 發表於 2014-5-30 00:23 static/image/common/back.gif
呢隻truth我用過一排, 線身唔軟而且個線材showoff位好雞肋, 3.5mm plug出少少有舊野唔知想點
做功表面好似 ...

一推出時試聽過
(當時器材用MA9加PB2)
聲音就算師兄你所說
又尖又乾
分析力雖好訊息量豐富
但人聲卻挺難接受
IE800雖然沒有這麼高分析力同訊息量
但整體平衡度和聲音味道比
卻高過The Truth 很多
最後沒有再跟進此耳機了
{:6_191:}

最近朋友買了一對The Truth
說人聲非常討好
聲音平衡度高
卻令我感到謎惑
為何朋友用的器材大致和我相同
聽感卻跟我之前的聽感不同呢
{:6_141:}
結果約了朋友仔出來試聽以後
人聲真的比我當時聽的The Truth
(當時說耳機已經Run in所謂百多小時)
好上很多很多
人聲感情豐富了自然了很多
高頻聲音變得圓潤了沒有菱角
但分析力和訊息量卻維持高水評
聲音層次感和纖細度非常好
整體平衡度已經非常不錯
令在場有IE800的朋友仔
聽後也為之心動
{:6_178:}
(懷疑廠方在推出第一批之後
有將The Truth再調過聲)

不過價錢實在不低
再者配帶感和Q度十足的線材
暫時令小弟為之卻步
{:6_216:}

owenlee 發表於 2014-5-30 09:40

charles552001 發表於 2014-5-30 01:52 static/image/common/back.gif
哈哈!玩具嘅嘢各師各法啦!

岩岩發現AP100推Dita都有水準喎!

大師入左 AP100? 我仲未試聽過 AP100 {:6_228:}

搵日出黎聚下啦好耐無見 {:6_139:}

lokkk 發表於 2014-5-30 10:19

owenlee 發表於 2014-5-30 09:36 static/image/common/back.gif
我都認同條"雲吞河"係比較硬身, 線身外皮質地我覺得唔錯, 成條線感覺幾實淨!

3.5 jack 果個 ...

我唔係講個jack, 係呢個位{:1_331:}

http://www.headfonia.com/wp-content/uploads/2014/02/Dita-Audio-The-AnswerTruth-VanDenHul.jpg

可能我真係唔太岩聽iem的圈{:1_262:}

Andykong 發表於 2014-5-30 10:33

lokkk 發表於 2014-5-30 01:40 static/image/common/back.gif
咁我個對又無聽幾百個鐘咁多既, 果時聽完都無耐性等

造功就... 我覺得前提係配戴感舒適
........
........
至於前端... 我果時都係用AK240/D-100直出算
始終啦, 我認為portable野.. iem要落amp先好聽就不如唔好聽

師兄, Give me Five ! {:1_264:}

我由第一日買耳機就已經咁諗,我最大接受情度係國磚,DX100/MA9 之類都話唔夠推的話就點靚聲都唔會考慮。例如我現在好意既 Kuro, 如果有日我放棄部 DX100,應該會 Kuro 都放埋,因為手上其他 DAP 推得唔好,得物無所用了!

其實有點矛盾,我獨愛動圈,但靚小小既動圈唔易玩,IE800 和 The Truth 都係因為咁唔敢落注 (當然 Budget 都係原因)!

但我唔會咁做係一件事,對於日日帶住成 kg 既 3件頭出街既師兄,我真係非常尊敬,個種投入態度真係望塵莫及!

owenlee 發表於 2014-5-30 10:39

lokkk 發表於 2014-5-30 10:19 static/image/common/back.gif
我唔係講個jack, 係呢個位

ICC, 驚死你唔知條線係雲吞河整既 "牌"{:6_176:}

我第一次聽DEMO果時以為呢個開窗口位係 for display purpose, show 個結構比你睇下

點知入手後發現原來 retail stock 都係一樣有, 我寧願無"牌" 好過多舊"牌" {:6_203:}

owenlee 發表於 2014-5-30 10:56

Andykong 發表於 2014-5-30 10:33 static/image/common/back.gif
師兄, Give me Five !

我由第一日買耳機就已經咁諗,我最大接受情度係國磚,DX100/MA9 之類 ...

Andy兄, 久仰大名 {:6_128:} , 跟住自己既原則去玩係好事呀, 健康的態度 {:6_193:}

"日日帶住成 kg 既 3件頭出街既師兄"要付出既唔止係更多心血同金錢, 仲有好多汗水和體力 {:6_202:}

有苦自己知 {:6_191:}

Andykong 發表於 2014-5-30 12:00

owenlee 發表於 2014-5-30 10:56 static/image/common/back.gif
Andy兄, 久仰大名, 跟住自己既原則去玩係好事呀, 健康的態度

"日日帶住成 kg 既 3 ...

師兄,你咪嚇我啦,大家懷疑你寫錯字,照計個大字同個臭字好小寫錯!

我既玩法極不平衡,機小耳機多,好多耳機可能一半都未玩到,我對玩具極花心,無計啦!

小弟臭脾氣,得罪人多,所以好多時選擇唔講好過就住講,小了和大家交流其實不是好事,寄望有緣一齊玩下啦!

charles552001 發表於 2014-5-31 00:53

owenlee 發表於 2014-5-30 09:40 static/image/common/back.gif
大師入左 AP100? 我仲未試聽過 AP100

搵日出黎聚下啦好耐無見   ...

係呀Owen,我見啲師兄對佢評價唔錯,又唔係貴咪入部玩玩囉! 下次見面玩下丫!{:1_352:}

jozifkwan 發表於 2014-5-31 02:38

PCMM1 發表於 2014-5-30 09:37 static/image/common/back.gif
一推出時試聽過
(當時器材用MA9加PB2)
聲音就算師兄你所說

我都借黎聽咗一兩分鐘,咦?小弟弟去咗邊呢{:1_332:}

人聲定位優秀,就算隔咗塊牆都分到咩位{:1_253:}
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 謎 一樣的真相 Dita The Turth

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。