Chiuuuuu 發表於 2014-5-25 14:04

Subwoofer and AMP 接駁問題 (求幫忙)

新手新買左 onkyo 636,配 MS Alunmi 5.1

今朝run 左幾次個auto setup (accueq),但run 完個result 都只係話我得5 隻speaker.... 無sub woofer
請高手幫幫忙!

1. sub woofer Alumni 9 後面我set 左去LFE
2. 條線插左去 Line In 既 left
3. volume 我轉左去中間
4phase set 去 0

請問我得一隻sub woofer ,部636 背面應該connect 去圖中上面個插座嗎? 還是下面o個個 (p.s.下面個sub woofer 插座括住左pre-out字樣)?

會唔會係條線出問題? (希望唔係amp or subwoofer 壞.....)

thank you so much!!!

gikifk 發表於 2014-5-25 15:06

請問你按TEST制,是否每隻喇叭都有聲?

Chiuuuuu 發表於 2014-5-25 15:24

gikifk 發表於 2014-5-25 15:06 static/image/common/back.gif
請問你按TEST制,是否每隻喇叭都有聲?

係呀 5 隻 喇叭都有聲架

bigair 發表於 2014-5-25 15:26

有無在設定內set返有subwoofer呢?

Chiuuuuu 發表於 2014-5-25 15:31

bigair 發表於 2014-5-25 15:26 static/image/common/back.gif
有無在設定內set返有subwoofer呢?

有呀,
SET 左有, 跟住先RUN ACCUEQ TEST

Thanks!!!!

Chiuuuuu 發表於 2014-5-25 15:33

師兄們,請問附圖個sub woofer 插座 (編號都係6),係唔係插上面同下面都無分別?

thank you!

bigair 發表於 2014-5-25 15:44

Chiuuuuu 發表於 2014-5-25 15:33 static/image/common/back.gif
師兄們,請問附圖個sub woofer 插座 (編號都係6),係唔係插上面同下面都無分別?

thank you! ...

應該無分別的

bigair 發表於 2014-5-25 15:45

可以影下喇叭設定既畫面上來嗎?

Chiuuuuu 發表於 2014-5-25 16:14

bigair 發表於 2014-5-25 15:45 static/image/common/back.gif
可以影下喇叭設定既畫面上來嗎?

RUN 完哂個TEST,
SUB WOOFER 係NO .... (最尾張圖)

Test run緊既時候個個speaker 都有聲,除左sub woofer

Thank you!

bigair 發表於 2014-5-25 17:19

去level Calibration,個十仔有無聲?

再唔得,要查下十仔有無電到,試下換另一條訊號線
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Subwoofer and AMP 接駁問題 (求幫忙)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。