dickylaw 發表於 2014-5-24 01:55

有無師兄用Cypher Labs Solo -dB 同 RSA Intruder

因用緊ak100 加 intruder 耳機線轉左balance out , 現未知道如用ipc 加 solo db balance outgo to intruder balance in 姐係全balance 會否好好多?因現在分別到 3.5 同 balance 分別,自己都喜歡,但玩全balance (我指四針頭)好像只得 cypher labs 隻 solo db 玩?

fire23wong 發表於 2014-5-24 03:41

用RSA 果隻4 pin balanced output 既重有Centrance Hifi-M8
如果你真係想要全平衡可以諗下Ak100 加Centrance Hifi-M8 LX
AK100 optical line out 比Hifi-M8 LX
不過M8 LX 係dac + amp, 而solo db 係純dac
全平衡理論上會好過single in to balanced out.
不過聽落係唔係咁大分別我就唔知了

domikase 發表於 2014-5-26 06:45

如果你係用ak100 就咁去intruder,
個訊號已經污染咗,
再去平衡意義唔大,
再講,
部intruder 個3.5 out 好差...

樓上師兄提嘅Centrance Hifi-M8 唔錯,
不過聲底同intruder 分別都幾大...

dickylaw 發表於 2014-5-26 12:08

domikase 發表於 2014-5-26 06:45
如果你係用ak100 就咁去intruder,
個訊號已經污染咗,
再去平衡意義唔大,

無辦法啊,有時都係聽ak有時落m聽,唔想聽死一個聽底會無咁悶

domikase 發表於 2014-5-29 06:36

dickylaw 發表於 2014-5-26 12:08
無辦法啊,有時都係聽ak有時落m聽,唔想聽死一個聽底會無咁悶

其實如果budget 許可,
買埋ipc 同solo db 啦~
如果講緊16/44,
solo db 解出嚟已經可以講係headfi 嘅頂點…

bertram 發表於 2014-6-12 12:09

domikase 發表於 2014-5-29 06:36 static/image/common/back.gif
如果講緊16/44,

小弟用緊ipc> solo db> VorzAMDuo, 黎緊想轉 Amp, 玩balance, 唔知邊部AMP好......

bertram 發表於 2014-6-12 12:16

本來買MK3, 一set 咁, 但D人話底燥大, 現在睇緊AlgoRhythm Duet, 大家都係一SET, 唔知會唔會夾D

dickylaw 發表於 2014-6-12 12:46

domikase 發表於 2014-5-29 06:36 static/image/common/back.gif
如果講緊16/44,

我換左喇,好聲好多,總括來講平衡舒服好多,好細聲已經夠聲夠聽,係大舊同重!

domikase 發表於 2014-6-12 12:56

bertram 發表於 2014-6-12 12:16 static/image/common/back.gif
本來買MK3, 一set 咁, 但D人話底燥大, 現在睇緊AlgoRhythm Duet, 大家都係一SET, 唔知會唔會夾D ...

mk3 冇錯係有底噪,
但分析力比duet/intruder 高~

而duet bass 重, intruder 比較柔~

dickylaw 發表於 2014-6-12 14:43

domikase 發表於 2014-6-12 12:56
mk3 冇錯係有底噪,
但分析力比duet/intruder 高~

mk3 2手市場唔見有?
我都想知呢三部你會中意邊部?
頁: [1] 2
查看完整版本: 有無師兄用Cypher Labs Solo -dB 同 RSA Intruder

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。