w-ming 發表於 2014-5-22 08:10

求賜教set 拾仔音量標準

爬文睇post 通常師兄们教拾仔sitting 都先將拾仔vol
調至10点位再去set 个amp.
但小弟个拾仔係威力登cht-8r,没有顯示屏和不是擰制,
故都不知道如何將拾仔set 到十一点先再去set amp?

求師兄经验分享和賜教?

YYSKY 發表於 2014-5-22 10:30

開盡幾多除十乘四,我無理AV set output 0db,十仔set 30睇戲,演唱會/聽歌set 25

YYSKY 發表於 2014-5-22 10:35

自己覺得夠勁就減,不夠就加,十仔有搖控就有這個好處,

不要被甚麼75/80db所焗限,因為你系統及環境沒有依THX設置。

w-ming 發表於 2014-5-22 10:46

thanks

mantam121 發表於 2014-5-22 11:34

我記得隻8R係睇棧紅色燈閃幾多下黎表示音量,慢閃代表十位,快閃代表個位,(例如:三慢五快=Vol.35/100)

wadee 發表於 2014-5-22 15:30

個amp在auto setup一次,amp有原裝收音咪,amp叫你將十仔較到75db,你較一次先啦,聽過唔鍾意再手動調整~

Auto setup是amp對你所有器材同空間計算一次,唔係淨係度你隻十仔!!

w-ming 發表於 2014-5-22 17:43

唔该師兄

wadee 發表於 2014-5-22 19:38

w-ming 發表於 2014-5-22 17:43 static/image/common/back.gif
唔该師兄

之前有個師兄,買左部amp亂set,搞到十仔拍拍聲,差d出事!!

Auto setup未必好,但唔會出事,亂黎就會有機會出事!!

CMWONG311 發表於 2014-5-22 21:34

wadee 發表於 2014-5-22 19:38 static/image/common/back.gif
之前有個師兄,買左部amp亂set,搞到十仔拍拍聲,差d出事!!

Auto setup未必好,但唔會出事,亂黎就會有 ...

同意師兄講法,先用auto setup set咗先,再慢慢調,如果可以的話,攪個音壓計幫手set 平衡音壓,會有意想不到效果。我想廠方auto setup 應比較保守
我個十仔是元祖貨,用了十幾年,我volume 只開一半(50%),度完之後仲叫我減6db, 之後用音壓計度,仲要再減,我照做但覺得好奇怪,但睇片時的震撼力又ok, 好似MI4前頭有一段同參謀在車內給蘇聯特工攻擊後衝落左後方河裏的沖擊力絕對足夠(只是本人感覺)

wadee 發表於 2014-5-22 21:46

CMWONG311 發表於 2014-5-22 21:34 static/image/common/back.gif
同意師兄講法,先用auto setup set咗先,再慢慢調,如果可以的話,攪個音壓計幫手set 平衡音壓,會有意想 ...

每人環境器材線材組合口味都唔同,咩方法好就真係冇準則!!

只有多學多試,親身聽過睇過先知點為知好!!
頁: [1] 2
查看完整版本: 求賜教set 拾仔音量標準

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。