Arcadeez 發表於 2014-5-21 21:19

$2k 以下 USB DAC 比 V-moda XS 耳機 ?

新手玩耳機, 想買部 USB DAC 做埋 headphone (V-Moda XS) 嘅耳擴.

唔會帶出街用, 主要係比部 iMac's USB > DAC (headphone out) > V-moda XS 及iMac's USB > DAC (Line Out) > 卓面有源喇叭.

主要聽 Pop, 新舊/快慢歌都有, budget 唔多, 請問$2k 樓下有無選擇呢 ?{:1_332:}

謝謝 !

windwolf447 發表於 2014-5-21 23:22

IFI IDSD!
如果可以加多少少就IFI IDAC,我都用緊,音場同音樂感表現好好,背景亦靜~
你可以google下佢,評價好好~

Arcadeez 發表於 2014-5-22 00:42

windwolf447 發表於 2014-5-21 23:22 static/image/common/back.gif
IFI IDSD!
如果可以加多少少就IFI IDAC,我都用緊,音場同音樂感表現好好,背景亦靜~
你可以google下佢,評 ...

多謝師兄回復.
小弟見識淺, 想問多少少.
見官網話 "DAC/Amp always run on battery",
我怕枱頭用要換電池, 其實 USB 本身有無共電? Thx!

william02 發表於 2014-5-22 14:43

用緊idsd 加 IUSBPOWER{:6_127:}

其實usb都有地

IDSD 比較玩嘢,如果你著咗機先連USB線就用內置電,連咗再開IDSD就用USB電

Arcadeez 發表於 2014-5-22 23:07

william02 發表於 2014-5-22 14:43 static/image/common/back.gif
用緊idsd 加 IUSBPOWER

其實usb都有地

多謝兩位師兄回復.
睇左好多 review, 有好多正面評價, 有機會會試下.{:1_254:}

IUSB Power 因為爆 budget , 遲 d 先再諗.{:1_260:}

Arcadeez 發表於 2014-5-26 00:40

發現一個問題.
iDSD 支援 DXD, DSD, 但iDAC 就無.
對於我呢 d 最多只會自己 rip 下碟為 AIFF, AAC 檔來講,
DXD 和 DSD 功能有用嗎? {:1_257:}
請師兄指教下.Thanks!

windwolf447 發表於 2014-5-27 00:20

冇XD
買IDAC吧!
頁: [1]
查看完整版本: $2k 以下 USB DAC 比 V-moda XS 耳機 ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。