louis001 發表於 2014-5-19 17:28

聲音與味道 感覺的關係 第一篇 (擺明呃分post)

2011年 {:6_167:} 出左個勁膠post 總分呃左476分 今日悶悶地又黎呃下分先
上次個膠post 如下
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=89039

見呢排呢度開始有返的理性討論 {:6_229:} 我又出返一的好唔埋性既膠文俾你地睇下先{:6_174:}

有人話 av 及 2ch 世界裏面 聲音可以用味道 感覺 動作黎形容 但對於局外人黎講 可能會話我地班av 人真係膠膠地
(括號伐表非av人心聲)
對於這幾年對呢方面都有少少心得分享 如果師兄們有加加減減 歡迎大家一齊分享一下

先形容低頻

濛意思係低頻感覺似有還無 一樣 (大佬呀 聲黎架 你估霧咩 濛喎 {:6_129:} )

肥意思係低頻感覺量大唔清楚 感覺太多太厚但唔清楚既感覺 (頂你 用肥黎形容 {:6_124:} 要唔要飲柸茶黎消化下)

低音太乾意思係低頻感覺袛有前面感覺 其它部份完全感覺唔到低頻存在 (咁渣住塊牛扒黎聽住 會唔會變左牛肉乾{:6_139:} )

低頻唔夠埋身意思係低頻感覺唔能夠俾到聽者可以感受到低音係身邊既感覺 (大佬呀 聲黎咋 乜野埋身呀 要唔要搜埋身呀{:6_156:} )

打心口   意思係低頻感覺好似一下一下咁係你上半身按著一樣 (咁攪法要唔要打埋背脊 救命呀 差佬打人呀 {:6_125:} )

低頻方向性意思係低頻感覺會隨著影像在你身邊出現低頻量感覺 例忍者刺客 鐮刀慢動作劃破畫面一幕 感覺鐮刀會在身上劃過
                      ({:6_152:} 信你都 白痴)
低頻尾音散   意思係低頻感覺去到終點尾部時會出現散音情況 (越講越離譜啦{:6_150:} )

低頻唔夠實淨意思係低頻感覺空洞 好似係山洞回音一樣 (喂]喂喂喂喂{:6_243:} )

低頻層次感不足意思係低頻感覺唔能夠做到不同低頻效果 出現大少不同低頻音量俾聽者感受 (屌你 剪頭髮咩{:6_132:} {:6_133:} )

低頻密度不足意思係低頻感覺係音場裏會感覺出現不同既洞一樣 像不能緊扣整個空間感覺 (洗衣粉咩 咁要唔要超濃縮呀 {:6_174:} )

低音潛同包意思係低頻感覺由下到上 再由左到右令聽者感覺到充斥整個聆聽空間 (包左二奶見到呀大就唔慌唔要潛啦 要唔要帶潛水鏡呀 {:6_164:} )

淋聲 意思係低頻感覺量袛在心以下出現未能上升 袛感覺在腳下有低頻 (咁唔駛開風扇吹腳啦{:6_150:} )

收得較緊 意思係低頻感覺實而有力 能聽到一下一下向前既感覺 通常會撘埋打心口一齊用 (咁係咪好似食飽左條褲咁{:6_174:} )

衝擊力不足 意思係低頻感覺唔夠埋身 (好難想像到 {:6_152:} )

分析力高 呢隻通常撘埋有層次 可以互用 (電腦咩 {:6_153:} )

寫住咁多呃下分先 如果反應好既 我會再寫第二篇關於聽音樂內容包括口水味 唔夠甜 冇水份 又乾又硬 唔夠彈跳力............下刪一百字

louis001 發表於 2014-5-19 17:29

留位

qq1122yq 發表於 2014-5-19 17:34

今次底褲都被你呃埋啦!{:6_191:}

louis001 發表於 2014-5-19 17:35

qq1122yq 發表於 2014-5-19 17:34 static/image/common/back.gif
今次底褲都被你呃埋啦!

多謝q姐 講低頻 禾真係攪下笑就得 {:6_241:}

pclai2000 發表於 2014-5-19 17:50

啲分又俾你呃得幾過癮{:6_158:}

wing1023 發表於 2014-5-19 17:51

好好笑~~

期待高音同中音

louis001 發表於 2014-5-19 17:52

pclai2000 發表於 2014-5-19 17:50 static/image/common/back.gif
啲分又俾你呃得幾過癮

而家的客要求好膠架 唔夠膠 芧分加 {:6_174:}

wadee 發表於 2014-5-19 18:40

見你講到明呃!!豪俾你!!

louis001 發表於 2014-5-19 19:04

wadee 發表於 2014-5-19 18:40 static/image/common/back.gif
見你講到明呃!!豪俾你!!

不過呢篇其實寫得麻麻 或者遲的有時間寫埋高中音{:6_175:}

teddyng637 發表於 2014-5-19 19:14

抵比你呃~~ {:6_174:}{:6_174:}
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 聲音與味道 感覺的關係 第一篇 (擺明呃分post)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。