nicknick 發表於 2014-5-19 16:16

由身痕到實行剛好一年, 終於買入Beyerdynamic T5p

一年前開始想買隻好一點的耳機於是在本版發問:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=155326

終於剛好一年後落實, 結果都係選了拜耳的T5p, 重新回望一遍一年前各師兄的提點, 點滴滋味在心頭, 尤其eye兄的語重心長我卻偏偏仍是選了T5p, 親身經歷過才明白為何師兄只接受半開放式才算head-fi, 可謂「句句應棍」。{:6_216:}

後悔嗎? 也沒有。因為很想返工放工時聽一聽歌音質好些讓心情開心些, 所以選了可以在街使用的耳機,將心態轉一轉, 不會期望在街上聽到高保真的古典, 但求聲音好一點舒緩到壓力便好, 總算在耳機系統方面作了一個開始, 將來有機會才買多隻半開放式及加上耳擴在家使用。

現時回到家都是使用喇叭播放比較過癮。{:6_235:}

斯路 發表於 2014-5-19 16:32

恭喜晒師兄,T5p聽古典都有一番風味,如果budget許可都會想入對黎玩玩。聽得開心就好。

師兄都係古典同好,得閑交流交流{:8_387:}

nicknick 發表於 2014-5-19 17:09

斯路 發表於 2014-5-19 16:32 static/image/common/back.gif
恭喜晒師兄,T5p聽古典都有一番風味,如果budget許可都會想入對黎玩玩。聽得開心就好。

師兄都係古典同好 ...

我也是喜歡Beyerdynamic 聲音乾淨的感覺, T5p中頻很高密度微暖很討好, 低頻量不重但有層次也乾淨我喜歡。

不過現時只用手機播放前端太差, 聽流行曲還可以但聽古典就力有不逮, 開到volume盡都只是勉強夠音量但音質也 {:6_155:} ,
師兄有沒有方便的player推介? sony 的ZX1還可以嗎? 定至少要上到AK120/240之類才可以?

古典我也只是懂得很少, 向大家學習。

ykluk 發表於 2014-5-19 17:26

上次唔記得同你對調隻耳機添.....你T5P高階過我隻DT880, 唔怪之得唔肯用我隻耳機啦.....{:9_422:}

儲錢買喇叭啦...仲買嘢~~!! {:6_199:}

nicknick 發表於 2014-5-19 17:43

ykluk 發表於 2014-5-19 17:26 static/image/common/back.gif
上次唔記得同你對調隻耳機添.....你T5P高階過我隻DT880, 唔怪之得唔肯用我隻耳機啦.....

儲錢買 ...

乜六爺連Head-Fi 版都有循視業務?
唔關事啦, 因為我只聽開T5p, 對第二隻耳機沒經驗無法用來reference。

喇叭唔帶得出街聽丫嘛......
前幾天熱, 一開冷氣機就壞了, 很慘又要推遲買喇叭的計劃要先買冷氣機! {:6_125:}
依家餐搵餐食餐餐清, 冇餘錢買嘢了。{:6_244:}

nightscrawler 發表於 2014-5-19 18:10

恭喜Nick兄入埋Headfi, 可以同HiFi一齊兩邊燒了~

nicknick 發表於 2014-5-19 18:23

nightscrawler 發表於 2014-5-19 18:10 static/image/common/back.gif
恭喜Nick兄入埋Headfi, 可以同HiFi一齊兩邊燒了~

師兄兩邊都已經高燒了!{:6_121:}

我荷包冇燃料俾我燒,要回回氣先。{:6_147:}

S.C. 發表於 2014-5-19 18:43

正式恭喜Ching先 {:8_389:}

講起冷氣機其實我覺得HIfi, Headfi 朋友選冷氣極為重要, 我自已睡房無法安裝分體機唯有選窗口式比較靜嘅牌子, 其實係非常悲哀, 可以裝到分體貴d也值得, 最好選變頻, 要另外搭鵬也情願買大型變頻吾好買窗口分體, 機體放窗台做埋雙層中空隔音玻璃仍可聽到聲嘅, 認真聽歌時可以靜得幾分貝就幾分貝.

nicknick 發表於 2014-5-19 21:07

S.C. 發表於 2014-5-19 18:43 static/image/common/back.gif
正式恭喜Ching先

講起冷氣機其實我覺得HIfi, Headfi 朋友選冷氣極為重要, 我自已睡房無法安裝 ...

提起了傷心事,我想選分體變頻式冷暖氣機但屋苑唔俾搭棚外加架,即係只能裝窗口分體,但窗口分體沒有冷暖變頻式,總之冇得咁理想。{:6_129:}

nightscrawler 發表於 2014-5-19 22:34

nicknick 發表於 2014-5-19 18:23 static/image/common/back.gif
師兄兩邊都已經高燒了!

我荷包冇燃料俾我燒,要回回氣先。...

NICK兄, 小弟又係燒光燒盡, 冇得燒了~ {:6_243:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 由身痕到實行剛好一年, 終於買入Beyerdynamic T5p

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。