kevinman 發表於 2014-5-18 22:39

M55 行NAS 順暢嗎

各位 ching, M55, 呢部機播原碟2D/3D BDMV/ISO行NAS順暢嗎?

麻煩曬{:6_140:}

danielkit 發表於 2014-5-19 01:02

可以,play blueray 3D iso没有問題....但係對network係有一定要求. 有以下情況

1. 全 Giga network
    如果M55同NAS都係接1000M router....M55經NFS係play唔到nas上的iso

2. Giga router + 100M switch
    NAS接1000M,M55接100M switch, 都係唔得,同第一個情況一樣

3. Giga router + 100M swith
    如果 M55 同 NAS 都接住 100M switch的話,係可以順利經NFS play NAS上 iso....

ming 發表於 2014-5-19 12:50

danielkit 發表於 2014-5-19 01:02 static/image/common/back.gif
可以,play blueray 3D iso没有問題....但係對network係有一定要求. 有以下情況

1/ 點解唔得?

2/ 咁奇怪?

3/ 呢個情況重怪

如果同bdp-450一樣fw的話 係完全播到無問題 不過會疾就真

whao 發表於 2014-5-19 20:36

1/ 我全Giga從NAS經NFS放Gavity 3D ISO冇問題, 只係要出外掛字幕十次有九次都選不到

kevinman 發表於 2014-5-19 21:13

謝謝師兄

kingyan 發表於 2014-5-19 22:27

完全冇問題候超暢順

danielkit 發表於 2014-5-19 23:16

whao 發表於 2014-5-19 20:36 static/image/common/back.gif
1/ 我全Giga從NAS經NFS放Gavity 3D ISO冇問題, 只係要出外掛字幕十次有九次都選不到 ...

師兄我想問你用緊咩NAS ?

kingyan 發表於 2014-5-19 23:24

danielkit 發表於 2014-5-19 01:02 static/image/common/back.gif

我都是全 Giga network 冇咩問題

ming 發表於 2014-5-20 12:50

kingyan 發表於 2014-5-19 23:24 static/image/common/back.gif
我都是全 Giga network 冇咩問題

kingyan兄
可否分享吓 你用什麼硬件呢?

我用 ac68u 去 netgear giga switch 再去 450
睇藍光會有少疾

之前用ac66u or n66u 都無疾

kingyan 發表於 2014-5-20 14:03

ming 發表於 2014-5-20 12:50 static/image/common/back.gif
kingyan兄
可否分享吓 你用什麼硬件呢?

Router Cisco RV042G Gigabit > Switch HP-1810-8G > Linksys SE2800 > M55
NAS Synology 1813+ 用四條 Gigabit 行 IEEE 802.3ad Link Aggregation 插入HP-1810-8G
頁: [1] 2 3
查看完整版本: M55 行NAS 順暢嗎

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。