Andykong 發表於 2014-5-21 23:59

S.C. 發表於 2014-5-21 23:28 static/image/common/back.gif
斯路兄我好有興趣知V281 - SE/ 4Pin 推t1之下吾同係點吾同啊, 聲底一樣嗎? 找到些資料power 好像 4pin 大好多

v220 se / v281 任何1個se out- 600ohms load = 21Veff + 28,5dBu 功率 = 720mW
v281 Balanced - 600ohms load = 40Veff = +25dBu 功率 = 4000mW

4000 mW into 600ohm? 可能嗎? Schiit Ragnarok 號種功率到不可想像都只是 800mW into 600 ohms

S.C. 發表於 2014-5-22 00:08

Andykong 發表於 2014-5-21 23:59 static/image/common/back.gif
4000 mW into 600ohm? 可能嗎? Schiit Ragnarok 號種功率到不可想像都只是 800mW into 600 ohms ...

其實v100 600ohms load 也有640mW 的, 600ohms load 原來仲大力過 Schiit Ragnarok{:8_389:}

不過原來我都搞錯左, {:8_387:} 跟據Fried 官方數據更正反先,

v220 se / v281 任何1個se out - 600ohms load = 21Veff + 28,5dBu 功率 = 720mW
v281 Balanced -600ohms load = 40Veff = +34.2dBu 功率 = 2700mW

斯路 發表於 2014-5-22 00:29

黑翼菜鳥 發表於 2014-5-21 22:52 static/image/common/back.gif
需然有小許薄,不過音場夠深夠闊,而且細節不錯對一些密閉式的耳機很有幫助
(其實只感覺和V200對比 ...

未知黑翼師兄呢段聽感係指換左opamp定係行平衡定係一般單端? hmm 越望越覺得唔得掂{:8_369:}

S.C. 發表於 2014-5-21 22:52 static/image/common/back.gif

斯路兄我好有興趣知V281 - SE/ 4Pin 推t1之下吾同係點吾同啊, 聲底一樣嗎? 找到些資料power 好像 4pin 大好多

v220 se / v281 任何1個se out- 600ohms load = 21Veff + 28,5dBu 功率 = 720mW
v281 Balanced - 600ohms load = 40Veff = +25dBu 功率 = 4000mW師兄真係唔好咁客氣加個兄字啦

老實我唔敢好肯定咁樣講,首先地方唔安靜,其次聽既歌亦唔係我非常熟識既Corelli既Concerto Gross系列,而且我亦唔係T1用家{:8_384:}

如果硬要講,行平衡同唔行平衡既分別,主要在於聲音豐盈既程度。行平衡有種一下子將所有野打開晒既感覺,T1有極強既聲音密度同時亦有相當完整既音場,感覺係我聽過推得最盡既T1。行單端的話,T1一樣有密度,聲場亦都唔係話唔完整,但整體表現出黎相對無咁實在,會有撐唔盡既感覺。學甜師兄用比喻法的話,行平衡推T1會似係一個扎得非常靚既軍用帳蓬;行單端推T1既話會係扎得差少少既童軍帳蓬咁樣。

因為聲音豐盈程度既分別,我唔敢講係咪話同樣聲底;始終呢個講法比較個人亦相當subtle下。但聽落我覺得都幾Violectric聲既,既扎實又樸實。

當然,當係開心一個小參考就好,環境因素以及因為舟車勞頓,影響可以相當大。

斯路 發表於 2014-5-22 02:42

Drunnktroop 發表於 2014-5-21 23:05 static/image/common/back.gif
繼續,到AKR03
AK本來就只俾單端既AKR03我地試
我就索性插自己部120算數

當年只係試過JH5同埋JH16,覺得JH都會係比較糊同混但同時又有種怪異既剌激感。

未知師兄覺得JH本身應該係咩聲呢?

Drunnktroop 發表於 2014-5-22 03:31

斯路 發表於 2014-5-22 02:42 static/image/common/back.gif
當年只係試過JH5同埋JH16,覺得JH都會係比較糊同混但同時又有種怪異既剌激感。

未知師兄覺得JH本身應該 ...

JH5我有一對(雖然已經唔Fit
刺激感係有,聲底有少少硬,但就同價入耳而言絕對唔應該係糊既
第一期既16會有D糊,但之後既都唔會
5/11/16呢一系列既JH俾我既感覺都係
高頻有Sparkle有刺激性,"驟耳"感覺細節唔少
清晰度係足夠,但音場空間感一般般
低頻稍多而且係動鐵式既硬,人聲會有少少暖

10X3/13FP就更加唔會好似隻AKR03咁暗糊

隻AKR03本身就糊,冇乜Sparkle令感覺上既Clarity都冇埋
如果JH係想要做Dark & Smooth既聲底的話,好老實我覺得我對3-Way抓平衡點抓得比較好{:6_136:}

黑翼菜鳥 發表於 2014-5-22 22:16

斯路 發表於 2014-5-22 00:29 static/image/common/back.gif
未知黑翼師兄呢段聽感係指換左opamp定係行平衡定係一般單端? hmm 越望越覺得唔得掂

師兄真係 ...

換回原裝opamp行單端{:6_123:}

斯路 發表於 2014-5-22 23:23

黑翼菜鳥 發表於 2014-5-22 22:16 static/image/common/back.gif
換回原裝opamp行單端

唔得掂係指我越黎越想入手個種唔得掂{:8_369:} 我會努力冷靜一下{:8_384:}

S.C. 發表於 2014-5-22 23:39

斯路 發表於 2014-5-22 00:29 static/image/common/back.gif
未知黑翼師兄呢段聽感係指換左opamp定係行平衡定係一般單端? hmm 越望越覺得唔得掂

師兄真係 ...

斯路兄分享一向精彩, 當然要加上"兄"以示尊重啦{:8_389:}

吾該曬再深入一點分字v281 se/ balanced 先, Chow兄又訂左, 而衣個post 亦毒性強烈, 我原本打算今年吾買嘢衣家都越睇越吾掂{:8_381:}

Ching 所提到甜兄之比喻又幾易理解又到題{:6_138:}

斯路 發表於 2014-5-23 00:55

S.C. 發表於 2014-5-22 23:39 static/image/common/back.gif
斯路兄分享一向精彩, 當然要加上"兄"以示尊重啦

吾該曬再深入一點分字v281 se/ balanced 先,...

S.C.師兄你太客氣啦。我只係得閑開得主題多,唔及師兄你回覆其他人時侯用心以及深入既分享,師兄係某文章回對於旗艦耳機既睇法以及上次對於增益既見解都對我非常有用,真係高興。

其實除左Violectric V281,Bakoon個部HPA-01我都覺得相當值得留意。但係上網搵到個價錢就無晒意思,本身重以為同HPA-21比會有比較大既折扣;點知歐洲有機會賣成2000EUR,真係睇見都卻步。不過睇見而家日元匯價,開始有留意下日本原版Bakoon耳放,而且有得用濕電,相當有吸引力。未知師兄你有無玩過Bakoon既耳放呢?

S.C. 發表於 2014-6-2 20:36

斯路 發表於 2014-5-23 00:55 static/image/common/back.gif
S.C.師兄你太客氣啦。我只係得閑開得主題多,唔及師兄你回覆其他人時侯用心以及深入既分享,師兄係某文章 ...

斯路兄你先客氣,我只係分享下d基本原理姐,ching分享卻十分獨到。

至於Bakoon我係非常之有興趣試試玩嘅(唔係買){:8_366:} ,而且佢current drive之下有吾少Ching 分享夾LCD系會好出色,行電池嘅衣個係佢優點亦係佢缺點,吾用市電當然就可以避免電源任何問題,但係電池老化同換上新電之後吾知有咩變化亦係我吾打算真的買入長期玩嘅原因,如果吾係擔心電池問題,行自家電池嘅Red Wine audio我更喜歡會早已經決定入手一部黎玩下啦,尤其佢有單端加4pin, Bakoon反而得SE, 不過兩部也是十分吸引,玩下試下係十分期待嘅。
至於真係考慮入手,都係V281實際得多,行交流電如果在店試機隨便插已經ok, 返到去同自己器材插好一定可以更加好聲嘅{:9_421:}
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13
查看完整版本: Munich High End Show 慕尼黑高級音響展遊記分享及體會

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。