44244434589 發表於 2014-5-18 01:07

呢隻之前係大家壇度見過
本來想試下..
原來香港無, 之後就不了了知

點知宜家有CHING開箱
支持下!{:1_351:}

scene030112 發表於 2014-5-18 03:48

呢隻真係好冷門...

係內地有燒友話應該係中國品牌(?)
不過手功睇落真係唔錯~

fire23wong 發表於 2014-5-18 04:39

scene030112 發表於 2014-5-18 03:48 static/image/common/back.gif
呢隻真係好冷門...

係內地有燒友話應該係中國品牌(?)

真係唔知邊道出品, 睇website 似星洲, 唔似日本.
我都係上head fi 睇到呢對野多

fire23wong 發表於 2014-5-18 09:28

煲左大半日,高頻己經唔衝. 試左其他兩隻tip. Bass 係藍減黑加.(藍幼黑粗)
不過我自己最中意中間果隻, 藍/黑tips 都會減少人聲磁性.
定位好好,聽Hotel California 樂器位置清析, 觀眾位置同表演者遠近分明.有好強既空氣感. 有D似聽我呀爸套hifi既感覺.
P.S.咁當然hifi 定位再強大D

Suara : DSD Live Session-Powder Snow
真係好似起面前唱比你聽一樣. 人聲detail 得很.雖然樂器只有結他同小提琴, 但兩樣既定位遠近都好完美.

茶太: 雪の羽 時の風.
茶太既聲音加上Answer 既人聲磁性我覺得重好聽過一向聽開既AD2000X...
AD2000X 令人聲萌化減低而清析度,而The Answer 令人聲磁性化同時十分清析.

但問題來了, 因為Answer 聲咩都好清析而且detail. 當聽一D 錄音未如理想既album 就份外顯得難聽.
有齒音、而目前我聽日系女聲我覺得還可以. 但我又試左聽Amaranthe 既1.000.000 Lightyears...聽Metal齒音滿天飛係有D煩...
諗諗下其實會唔會因為我聽得Ad2000X 太多, 一轉聽Answer 呢D人聲detailed 真實既earphone 令我有錯覺Answer 既人聲有磁性?

後加...
點解連聽"私がモテないのはどう考えてもお前らが悪い“ 男聲咆哮都可以咁清析...
"君が夢を連れてきた"各人既聲音分離度好高...AD2000X 你又比下去了...

tommy852 發表於 2014-5-18 10:16

CHING識野
head-fi果邊評價好高
不過唔平

guppyguppyguppy 發表於 2014-5-18 12:46

出度快半年, 終於有人開箱及出聽感
齒音重, 初時聽都覺, 但不少人拎佢同IE800比較都話佢好聽過IE800
可惜...個人覺得IE800動態比較岩聽
{:6_142:}

另外TRUE既CABLE好似都幾出名係搞分析力, 可能因為咁, 所以聽上去會有超高清感覺
如果耳仔唔係咁頂得住咁勁分析力又高清, 好快會覺得衝頭起毛刺及頭痛
{:6_123:}

scene030112 發表於 2014-5-18 13:37

fire23wong 發表於 2014-5-18 09:28 static/image/common/back.gif
煲左大半日,高頻己經唔衝. 試左其他兩隻tip. Bass 係藍減黑加.(藍幼黑粗)
不過我自己最中意中間果隻, 藍/黑 ...

ching其實ad2000x聽女聲表現如何?
同埋用緊咩推~?
小弟打算入隻玩下

fire23wong 發表於 2014-5-19 01:04

scene030112 發表於 2014-5-18 13:37 static/image/common/back.gif
ching其實ad2000x聽女聲表現如何?
同埋用緊咩推~?
小弟打算入隻玩下

AD2000X 會軟化女聲, 聲厚而且近, 有D似起耳邊唱.
我用緊ipc + Centrance Hifi-M8 行XLR 4 PIN 全平衡

fire23wong 發表於 2014-5-19 02:20

Andykong 發表於 2014-5-18 00:49 static/image/common/back.gif
之前留意過,因為動圈選擇唔多, 我手上有 EXK, Kuro 和 MMDT,想再玩唔同野的話 IE800 之外就係得佢,但可 ...

頭先上網search 到原來香港有shop 有現貨重有得試聽.有興趣可以去試試.
Answer 4千7, Truth Edition 7千
Key word :Diracsound

scene030112 發表於 2014-5-21 21:19

係金耳都有賣呢個牌子
兩隻都有
直接試左貴果隻
實物好細粒,戴上耳我覺得有d刮耳
聲方面整體都幾開揚,低頻包圍感做得幾好
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 開個箱,開個大個箱~ "答案"在此 update#14

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。