tkkhome 發表於 2014-5-16 18:36

試聽完DX90, 突然覺得是不是自己錯呢?

因為評論都說DX90幾唔錯, 所以昨天去試左DX90, 用自己既FLAC試, 仲拿定錢九成九一定買, 小弟由SONY MD 開始玩, 跟住買左部SAMSUNG MP3 機, 到而家用緊 cowon C2, 後來這兩年出左好多新款國產專業機, 心想反正而家一部普通SONY F886 都過2000, 不如買部好D啦, DX90 都係多幾百, 又見得下人, 點知去到一聽, 15分鐘後都係過唔到自己個關, 放棄了, 當時心諗冇可能差咁遠, 完全聽唔入耳, 照計個個都話唔錯, 衰極都有個限度, 當時我試過逼自己比錢, 但真係比唔落手...失望而回, 但買唔到個橙, 買左個吉, 去左旺電買左張 creative sound blaster Z, 都成 $800..

是不是我一路以來觀念是錯呢? 聽唔入耳既主要原因係, 由細到大都習慣用EQ, 用 PC 聽歌, 聽聽下習慣左個種聲可能, 而DX90所謂既好, 我完全 feel 唔到, 唔開EQ, 聽落D聲係萌既, 完全沒有激動既感覺, 開左EQ, 將高K頻所有拉到最高, 都冇咩感覺, 我唔知咁樣係咪就係大家要既原汁原味, 但我真係接受唔到, 而家好多都講求原音, 睇個圖表兩條線接唔接近, 但對我來講, 冇 feel 就係冇 feel, 我出左門口之後好迷茫, 唔知應該買D咩機至好, 買它是因為可以推到耳筒, 而普通大眾機係冇可能的, 加上DX90聽到既空間感同細致度真係大眾機比唔到, 最後回家插將新 sound card, 裝完 driver 一 play 即刻唔同晒, 當然啦, 同 on-board 係冇得比, 但我以前也買過 creative, 也沒有咁有 heart, 定位分離度好好, 我拉高少少高頻(一兩格), 已經完全達到我要求.

及後我又在想, 我始終都係要買部野出街聽歌, 我唔清楚係咪所謂專業機唔會下功夫在EQ上, 而那部SONY ZX1 成6000蚊我又唔捨得買, COWON 出D機部部都差唔多, 可能最後唯一方案就是買SONY F886 + 耳擴了.

突然自己都覺得自己好另類, 真係突然對聽歌這玩意很陌生, 要知道我每天平均最少都聽4,5個小時歌..日韓的...

pcromeo 發表於 2014-5-16 19:06

我都係因為試左dx90 冇feel,試ap100 好好feel,所以棄dx90 轉投ap100, 可能因為我自己已經有部dx50, 想買部吾同聲底嘅機仔。
如果樓主玩EQ, 可以揾日去試下ap100, 聽店員話ap100 個EQ 係用硬件的, 會好聲過一般用軟件的EQ, 我自己就未認真去試, 又吾係好識分硬EQ 同軟EQ 嘅分別, 要慢慢摸索下先。
(Post76 Android 手機版送出)

joeny 發表於 2014-5-16 19:16

口味依家野,係唔啱就係唔啱,駛乜野要覺得自己有問題;
DX90以外無論『國磚』定係日、韓系DAP都有唔少選擇,
俾多少少心機同時間,總會搵到一部啱你嘅DAP

tkkhome 發表於 2014-5-16 19:17

pcromeo 發表於 2014-5-16 19:06 static/image/common/back.gif
我都係因為試左dx90 冇feel,試ap100 好好feel,所以棄dx90 轉投ap100, 可能因為我自己已經有部dx50, 想 ...

幾多錢到呀? EQ差距大唔大? 點解我連官網都唔覺有得賣既, 我仲以為未出, hang 機還存在嗎?

pcromeo 發表於 2014-5-16 19:23

tkkhome 發表於 2014-5-16 19:17 static/image/common/back.gif
幾多錢到呀? EQ差距大唔大? 點解我連官網都唔覺有得賣既, 我仲以為未出, hang 機還存在嗎?
...

hang 機問題已解決, 店員會即場幫你update firmware, 吾洗擔心喎。
我都未認真玩佢個EQ{:6_202:}
旺角星際一/ 二樓都有demo 機試, 你得閒就去試下先, 試完返嚟教下小弟點set EQ 麻~{:6_195:}

tkkhome 發表於 2014-5-16 19:34

pcromeo 發表於 2014-5-16 19:23 static/image/common/back.gif
hang 機問題已解決, 店員會即場幫你update firmware, 吾洗擔心喎。
我都未認真玩佢個EQ
旺角 ...

我既音樂觀念完全係來自直覺的聽感, 我唔識聽咩野JAZZ咩野樂器歌, 我要既就係個種當一首歌唱到最高潮既時候, 你會好激動, 聽慘情歌你也會跟住哭的那種感覺, 所以我既觀念就係...什麼晶片出既聲都唔同, 根本就冇所謂原音, 首歌播得好聽, 理得佢係咪原音? 所以EQ叫做後期加工, 那晶片硬件, 唔同電容都唔同聲, 只係叫前期加工, 所以我唔明到底係為左聽歌而買, 定還是為左兩條數據線很一致而買來播"歌".

AP100 要幾錢? 其實我都係第一次去試機, 自己比較怕羞, 好似試機又唔買比較運吉咁...

pcromeo 發表於 2014-5-16 19:50

tkkhome 發表於 2014-5-16 19:34 static/image/common/back.gif
我既音樂觀念完全係來自直覺的聽感, 我唔識聽咩野JAZZ咩野樂器歌, 我要既就係個種當一首歌唱到最高潮既 ...

ap100 $2k 有找, 呢部機仔係抵玩嘅。
我經常都試完機吾買, 又經常吾試就買, 冇所謂嘅, 星際一/ 二樓d 店員都好nice。

tkkhome 發表於 2014-5-16 20:01

pcromeo 發表於 2014-5-16 19:50 static/image/common/back.gif
ap100 $2k 有找, 呢部機仔係抵玩嘅。
我經常都試完機吾買, 又經常吾試就買, 冇所謂嘅, 星際一/ 二樓d ...

那你話有FEEL , 點有FEEL 法? 聲甜?

pcromeo 發表於 2014-5-16 21:00

tkkhome 發表於 2014-5-16 20:01 static/image/common/back.gif
那你話有FEEL , 點有FEEL 法? 聲甜?

係呀, 人聲嘅味道+輪廓吸引到我{:6_139:}

44244434589 發表於 2014-5-16 21:02

咁聽感呢D野好主觀姐,
配唔同既耳機聽既野又係唔同既

例如我係X5同DX90之間簡既話
我最後係選擇左DX90
無咩點解嫁~ 只係覺得好聽咪要囉
好似樓主你咁講之嘛

又好似AP100咁,
唔係佢唔好聲, 只係唔夾我耳機
所以無簡佢

如果你玩得EQ
咁你咪等下COWON既新機囉

另外順帶一提就係DX90既EQ可以無視,
效果唔突出.
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 試聽完DX90, 突然覺得是不是自己錯呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。