lamhokin 發表於 2014-5-11 00:25

為th900找伴侶 LUXMAN DA-200 (已更新聽感)

好啦,對th900都煲左一個月有多一路都用緊部2ch 前級附帶既6.3mm 耳擴黎推佢
當然個耳擴你當係accuphase 送既就算了,別想效果會好好{:6_147:}
甘就要揾過部好D既比佢了
因為th900係低阻抗耳機選耳擴既時候就選大電流既會好D
LUXMAN既p1u推低阻抗耳機就好好,但價錢都好貴,而且係純耳擴,我要比埋電腦用 要有解碼功能
同門既DA-200就剛剛好,價錢在我射程內,功能都滿足到我{:6_193:}
所以就決定係佢了   

吾記得影個箱添{:6_201:} 不過都係普通紙箱一只姐

做功都係一貫日本仔既精緻,全金屬機身~正{:6_212:}
正面好簡單,on/off ,輸入訊源,sampling rate,音量
不得不提既係個vol製真係好好扭{:6_193:}

睇下機背

線材方面我就用左kimber既pk14@美式頭
wireworld silver starlight 7同軸線,用黎連接cd機
cardas clear usb線,連接mac
仲有MIT既style line 6平衡線,連接accuphase 前級

th900同DA-200既合照

座塔越來越高{:6_201:}
無位比佢坐,唯有層層疊,遲下再諗計

聽感
th900本身既聲底偏爽快,中頻相對高低頻係比較凹落去
夾落DA-200度基本聲底係無改變到,係將中頻,姐係人聲最主要既頻段推翻出黎,哩點令我欣喜若狂,我自己很喜歡th900人聲演繹的說{:6_236:}
亦姐係話DA-200本身既味精並不算多
而且對比用2ch 前級 po,提升大約有30%-40%甘多,駁左一聽就聽得出,用DA-200推,整個完整度更高
聲音密度更加係無得比,背景寧靜度,空氣感都有正面既提升。
跟住自己屎忽痕試下插對HD600落去,一聽哇!X*@@!y   乜都無曬!!{:6_194:}
可能係推力不足
另外DA-200都仲有個缺點,就係用cd機經同軸入解碼,再平衡出2ch 前級再入power amp推喇叭,出黎既聲係比cd機就甘平衡入前,後級沖D,衡D,用cd機本身既解碼係會柔和D,但細節都少D
所以可能吾能夠話係缺點,只係自己吾慣

ps.條電源線本來我都想用翻跟機黑雞線,等熟悉左DA-200既聲底之後再考慮用乜線,但發現我擺機既附近係一個英式插頭都無!
無辦法唯有攞條無用既美式線,所以仲有排我去夾電源線{:6_197:}   但已無$$$了{:6_198:}

lpc041088 發表於 2014-5-11 13:11

期待師兄既聽感, 唔知師兄覺得推唔推得好對TH900?
最近都想搵部DAC用,遲下都想買D日系低阻耳機用{:8_395:}

lamhokin 發表於 2014-5-11 23:54

lpc041088 發表於 2014-5-11 13:11 static/image/common/back.gif
期待師兄既聽感, 唔知師兄覺得推唔推得好對TH900?
最近都想搵部DAC用,遲下都想買D日系低阻耳機用 ...

多謝ching加分,已更新聽感,睇幫吾幫到你
師兄既目標耳機係邊對?

斯路 發表於 2014-5-11 23:58

Luxman實在太吸引,期待煲開後師兄再分享下{:8_387:}

lpc041088 發表於 2014-5-12 09:22

lamhokin 發表於 2014-5-11 23:54 static/image/common/back.gif
多謝ching加分,已更新聽感,睇幫吾幫到你
師兄既目標耳機係邊對?

我會買左DAC先,目前只係用緊0147A個USB-DAC直推HD700
DAC我諗緊直上2手DA-06,之前用Audiolab部M-DAC
DA-06比起DA-200"先進"唔少,而且我主用USB,但就少左耳擴
Zodiac Gold有耳擴推低阻又好似幾吸引...打算有時間去試聽下e兩部機
日後想買返對W5000返黎用,唔知夾唔夾0147A
5000西裝就未必了,太多器材無位放,屋企人都唔中意...{:8_374:}

孤寒種` 發表於 2014-5-12 11:49

師兄我都係用DA200
電源線可以考慮用返Luxman自家出品, 幾夾聲的

lamhokin 發表於 2014-5-12 13:48

lpc041088 發表於 2014-5-12 09:22 static/image/common/back.gif
我會買左DAC先,目前只係用緊0147A個USB-DAC直推HD700
DAC我諗緊直上2手DA-06,之前用Audiolab部M-DAC
DA-0 ...

wa~ DA-06好貴吖{:6_209:}
期待師兄開箱

lamhokin 發表於 2014-5-12 13:51

孤寒種` 發表於 2014-5-12 11:49 static/image/common/back.gif
師兄我都係用DA200
電源線可以考慮用返Luxman自家出品, 幾夾聲的

luxman電源線有無話邊只型號?
同幾錢左右?

孤寒種` 發表於 2014-5-12 14:04

lamhokin 發表於 2014-5-12 13:51 static/image/common/back.gif
luxman電源線有無話邊只型號?
同幾錢左右?

http://www.luxman.co.jp/product/jpa-15000

之前經樂天買, 兩千內

lamhokin 發表於 2014-5-12 14:13

孤寒種` 發表於 2014-5-12 14:04 static/image/common/back.gif
http://www.luxman.co.jp/product/jpa-15000

之前經樂天買, 兩千內

Thanks ching
可以試試
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 為th900找伴侶 LUXMAN DA-200 (已更新聽感)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。