肥仔樂 發表於 2014-5-10 11:36

d講法似控制唔到個低音單元...不過大把人話..無話唔夠力..一樣可以推到好大聲..

wslalan 發表於 2014-5-10 11:43

wadee 發表於 2014-5-8 07:41 static/image/common/back.gif
師兄係咪指d聲唔夠出?? 有d冚住?

冚住...yes 就係咁喇{:8_387:} {:8_387:}

wslalan 發表於 2014-5-10 11:47

poetrypoon 發表於 2014-5-8 20:19 static/image/common/back.gif
而家用乜喇叭線 ... ??

LS50 其實用鍍銀線好易嫖 ... 其實可以試銅線 Double Run ... 但一定要知而家用乜 ...

師兄,小弟只用鴨記線.....大概 $50/米

wslalan 發表於 2014-5-10 11:49

米蘭碧咸 發表於 2014-5-8 17:04 static/image/common/back.gif
我都有咁GE情況~~應該點攪好呀~~

同路中人{:8_390:}

wslalan 發表於 2014-5-10 11:52

wadee 發表於 2014-5-8 23:18 static/image/common/back.gif
樓主setting係點? 喇叭set幾多db? 幾多分貝? 75?

{:8_385:} 我唔識呀.....現在只是 5.1 {:8_369:}

wslalan 發表於 2014-5-10 11:56

poetrypoon 發表於 2014-5-8 20:19 static/image/common/back.gif
而家用乜喇叭線 ... ??

LS50 其實用鍍銀線好易嫖 ... 其實可以試銅線 Double Run ... 但一定要知而家用乜 ...

要用什麼牌子呢??? 大概幾錢呢??

wslalan 發表於 2014-5-10 12:00

homealone 發表於 2014-5-9 08:02 static/image/common/back.gif
CHing 用828驳了几多只喇叭先? 如果驳了5或7只,看来是828不够力水控制LS50了。
(Post76 Android 手機版送 ...

如果 5.1 的話....徐左換M 有冇其他方法呢??{:9_419:}

wadee 發表於 2014-5-10 12:35

wslalan 發表於 2014-5-10 11:43 static/image/common/back.gif
冚住...yes 就係咁喇

師兄係咪auto setup? 75 分貝?
有時75分貝未必個個啱用,特別是onkyo amp,師兄喇叭現在是負db嗎?
你試下較高d喇叭既db,聽下有冇改善?
又或者中置設0db,聽下幾多分貝,甘其實喇叭跟你這分貝黎set db,試下效果如何?
試完記得話我知,唔得再諗計,謝謝

wadee 發表於 2014-5-10 12:44

wslalan 發表於 2014-5-10 11:52 static/image/common/back.gif
我唔識呀.....現在只是 5.1

你連auto set up都冇??
影d設定睇下,冇資料好難幫你~{:6_141:}

smokeyduck 發表於 2014-5-10 12:47

肥仔樂 發表於 2014-5-10 11:36 static/image/common/back.gif
d講法似控制唔到個低音單元...不過大把人話..無話唔夠力..一樣可以推到好大聲.. ...

大聲=夠力??
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 喇叭線一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。