WallerHomie 發表於 2014-5-5 22:55

eric_on 發表於 2014-5-6 00:48

恭喜買到心頭好, 最緊要自己開心, 我同你組合差不多, IPC+AOL+PHA-1+1R/UM2..滿意使用中。{:6_182:}

WallerHomie 發表於 2014-5-6 01:02

班目一角 發表於 2014-5-6 11:53

其實我當初都諗過PHA-2....夾ZX-1....不過我最後兩者都無,反而選擇左買部TT{:6_137:}
開頭出ZX-1既時候上埋去CW既SONY店睇....佢都話頭批貨無....算啦,而且PHA-2部擴外型....

gahqm 發表於 2014-5-6 20:42

1R 真係要換過條線,我果隻 1R 換左 adl ihp-35 後真係兩個世界。另外隻 1R 帶出街,隔音真係麻麻地,唔知 1Rmk2 係咪都係咁??

粗人敵卡 發表於 2014-5-6 20:57

期待煲好後
詳細的聽感{:1_335:}

eric_on 發表於 2014-5-6 23:45

gahqm 發表於 2014-5-6 20:42 static/image/common/back.gif
1R 真係要換過條線,我果隻 1R 換左 adl ihp-35 後真係兩個世界。另外隻 1R 帶出街,隔音真係麻麻地,唔知...

隔音值頭勁差, 所以我在街上什小用, 主要在OFFICE LUNCH聽。我對1R換線好有興趣, 但不知從何入手...

blackcolor 發表於 2014-5-7 09:07

仲用緊 ipc 都叫「西裝一套」?{:6_152:} {:6_174:} {:6_180:}

快的跟手換埋 zx1 啦!{:6_222:} {:6_138:}

gahqm 發表於 2014-5-7 09:49

eric_on 發表於 2014-5-6 23:45 static/image/common/back.gif
隔音值頭勁差, 所以我在街上什小用, 主要在OFFICE LUNCH聽。我對1R換線好有興趣, 但不知從何入手... ...

我試過兩條線(當然係配 1R),oyaide hpc-35 同埋 adl ihp-35,條 hpc-35 聽落有少少回音,樂器聲會變細聲,低音量變少外加比較生硬,另外唔知做乜 oyaide 啲線造得非常之硬淨,入袋都幾煩下。照咁睇應該係壞處多過好處,不過如果係聽 水樹 或 みとせのりこ 啲歌會發覺啱啱好,因為呢兩位大姐啲歌唔知點解樂器會非常吵耳,用 hpc-35 聽反而會順耳好多 {:1_260:} 。而 adl ihp-35 就 "感覺" 到有全面提升,同原裝線比真係會差非常遠,硬係要搵缺點,聽樂器同埋人聲會發覺差唔多大細聲(我比較鍾意人聲大聲少少)。最後,1R 用原裝線啲聲有少少矇,用呢兩條線都唔會有呢個狀況。

=========================================
漏左唔記得講,我係用 pcm d100 直推。

WallerHomie 發表於 2014-5-7 14:49

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 分享已完 ...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。