wadee 發表於 2014-5-4 18:28

"PLZII HEIGH" 同 Dolby true HD 7.1 有咩唔同??
"PLZII HEIGH" 應該是onkyo dolby 模擬玩前上置7.1格式~
而Dolby true HD 7.1是bd碟內既標準7.1格式~
我都唔係甘清楚,有錯請指證~

keekee 發表於 2014-5-4 18:50

wadee 發表於 2014-5-4 15:16 static/image/common/back.gif
我地昨天甘啱先係群組講過前7後7問題~

所以我米鋪定條路等你睇出場囖{:6_175:}

wadee 發表於 2014-5-4 19:18

keekee 發表於 2014-5-4 18:50 static/image/common/back.gif
所以我米鋪定條路等你睇出場囖

多謝師兄俾面~{:6_136:}

老五 發表於 2014-5-4 19:22

應該係FH出嘅聲都只係5.1,只靠AMP模擬多兩聲道出嚟好似同前置一樣聲,真正7·1係後中置出嘅獨立聲道,當然要只碟有7.1先得。

alpinweissM 發表於 2014-5-4 19:22

後7 SB先係正式Dolby True HD 7.1,用前7 FH只係模擬 surround

keekee 發表於 2014-5-4 19:26

alpinweissM 發表於 2014-5-4 19:22 static/image/common/back.gif
後7 SB先係正式Dolby True HD 7.1,用前7 FH只係模擬 surround

我就純5.1,咩7都唔搞{:6_138:}

lamhokin 發表於 2014-5-4 19:33

onkyo amp 要模擬7.1請選擇 PRO II HIGHT

alpinweissM 發表於 2014-5-4 19:35

keekee 發表於 2014-5-4 19:26 static/image/common/back.gif
我就純5.1,咩7都唔搞

你攪2ch嘛{:6_212:}

tuntc 發表於 2014-5-4 23:46

多謝咁多位師兄熱心解指導, 獲益良多....
如果不是你們指點, 真的完全不知道直正7.1...

唉~~~咁我對front high 喇叭好似冇咩用, 仲藏左線,鑽埋孔......too bad{:1_247:} {:1_331:} {:1_247:}

lamhokin 發表於 2014-5-5 00:20

tuntc 發表於 2014-5-4 23:46 static/image/common/back.gif
多謝咁多位師兄熱心解指導, 獲益良多....
如果不是你們指點, 真的完全不知道直正7.1...

通常係梳化貼牆,裝吾到SB先會用FH
但如果有多喇叭係度,玩下無妨既,效果就要睇翻師兄你間房適吾適合啦
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 626, kef E305, BDP 450 不知什樣出7.1, 只可出5.1 求助

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。