heip 發表於 2014-5-4 11:24

新屋器材接駁

TV :W700B /F5500(未決定邊部)
AMP:DENON X2000
Tannoy TFX 5.1
PS3
PIONNER 450
MEDIA PLAYER
全部hdmi 入AMP 出番TV 甘就可以玩?
但我見450有雙hdmi 我應點用佢?
上網睇過就main 接駁AMP,AMP hdmi 出電視
Sub 果邊就hdmi 駁電視
係唔係甘駁法?
另外sales 叫我買多條光纖就電視駁去AMP !又是否需要?
另ARC 是甚麼?{:6_195:}
(Post76 Android 手機版送出)

depeche_lam 發表於 2014-5-4 11:36

450可以 一絛落AMP落TV 就得.光纖就電視駁去AMP..因為咁先出到5.1....光纖線唔使買貴幾草就得

wadee 發表於 2014-5-4 11:40

無錯,碟機,遊戲機用hdmi接amp再接電視~
雙hdmi是指畫面出電視,聲就係amp出!!

"Sub果邊就hdmi 駁電視" Sub是指咩?? Subwoofer??

heip 發表於 2014-5-4 11:43

wadee 發表於 2014-5-4 11:40 static/image/common/back.gif
雙hdmi是指畫面出電視,聲就係amp出!!
"Sub果邊就hdmi 駁電視" Sub是指咩?? Subwoofer?? ...

450後面有2組hdmi
一個寫住main 一個寫住sub 甘樣
甘而家是否main 就駁AMP,SUB 果邊就駁TV ?

wadee 發表於 2014-5-4 11:47

heip 發表於 2014-5-4 11:43 static/image/common/back.gif
450後面有2組hdmi
一個寫住main 一個寫住sub 甘樣
甘而家是否main 就駁AMP,SUB 果邊就駁TV ?

Main應該係晝面輸出俾電視, sub就聲效俾amp,如聲畫分兩條hdmi出會聲畫都好D,你睇下有冇需要啦~

pcmasterq 發表於 2014-5-4 11:50

師兄插所有線時吾好心急,記得關上電源,因為HDMI有電到,小則燒線,大則燒機,我中過招{:6_203:}

depeche_lam 發表於 2014-5-4 11:52

450 双hdmi 多數係玩投投用sub去投投 main去amp 玩双線出要再set 唔玩就main去amp去tv

kincom23 發表於 2014-5-4 12:01

depeche_lam 發表於 2014-5-4 11:52 static/image/common/back.gif
450 双hdmi 多數係玩投投用sub去投投 main去amp 玩双線出要再set 唔玩就main去amp去tv...

師兄:450既雙hdmi唔一定出到雙畫面!(說明書都話唔一定得)我就係試過唔得先要換amp!{:1_331:} (TV-Sony-W900a, Projector-50ES)

depeche_lam 發表於 2014-5-4 12:06

kincom23 發表於 2014-5-4 12:01 static/image/common/back.gif
師兄:450既雙hdmi唔一定出到雙畫面!(說明書都話唔一定得)我就係試過唔得先要換amp! (TV-So ...

唔係2個 1齊出畫..列如我呢啲死窮鬼又想换tv又冇錢换amp.咪一絛出聲一絛出晝

heip 發表於 2014-5-4 12:10

pcmasterq 發表於 2014-5-4 11:50 static/image/common/back.gif
師兄插所有線時吾好心急,記得關上電源,因為HDMI有電到,小則燒線,大則燒機,我中過招...

師兄甘大件事{:6_200:}
我會留意
頁: [1] 2
查看完整版本: 新屋器材接駁

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。