eric18ngan 發表於 2014-4-15 22:08

小弟有難題想大家請教下,LX87前置座地喇叭選擇

小弟早2星期前換左LX87 AV amp 而家小弟用中置daliikon vocal1 ,一直都想換dali ikon6/7 MKII ,之後上左友誠16樓,試聽dali ikon 6/7 本人都覺得ok,想去馬,跟住個sales 叫我唔好買ikon ikon7 因為我個廳得100呎,話低頻注波反射,到時搞低頻會好麻煩,唔好聽,跟住我問佢有冇更加好選擇,問我幾多錢筆直,我話20k左右,跟住佢話叫我聽Elac FS247 跟住我聽左之後,個心即時15/16高頻雖然唔夠dali 高,但人聲好,而elac 247我又好鐘意個樣同音場比dali闊,請問大家可唔可以比意見小弟.

ww1338 發表於 2014-4-15 22:43

喜歡边只買边只,不過 Elac fs247貴幾K,喇叭又大食的,建議玩 5.1/5.2 Front Bi-Amp。{:1_351:} (換中置記得通知我,之前遲咗{:1_338:} )

wadee 發表於 2014-4-15 23:19

師兄,我用ikon 6 ,我個廳都係100尺,唔覺有問題喎!!

你夠唔夠力推Elac fs247?

homealone 發表於 2014-4-16 00:38

既然中置已经是Dali, 觉的还是一套前中置夹声D.
(Post76 Android 手機版送出)

wadee 發表於 2014-4-16 07:13

其實ikon6平靚正!!

keekee 發表於 2014-4-16 10:54

wadee 發表於 2014-4-15 23:19 static/image/common/back.gif
師兄,我用ikon 6 ,我個廳都係100尺,唔覺有問題喎!!

你夠唔夠力推Elac fs247? ...

答案系LX87推Elac247會幾吃力,好唔好聲就見仁見智。ikon 7有90.5db容易好多。{:6_211:}

肥仔樂 發表於 2014-4-16 11:20

我都覺得買返dali好d~~{:1_351:}

lamhokin 發表於 2014-4-16 11:23

keekee 發表於 2014-4-16 10:54 static/image/common/back.gif
答案系LX87推Elac247會幾吃力,好唔好聲就見仁見智。ikon 7有90.5db容易好多。...

將來會升級加後級既米247囉,但我認為lx87夾 dali or elac可能會有點炒耳

eric18ngan 發表於 2014-4-16 12:05

lamhokin 發表於 2014-4-16 11:23 static/image/common/back.gif
將來會升級加後級既米247囉,但我認為lx87夾 dali or elac可能會有點炒耳

請問ching有冇其他好介紹?

wadee 發表於 2014-4-16 17:47

keekee 發表於 2014-4-16 10:54 static/image/common/back.gif
答案系LX87推Elac247會幾吃力,好唔好聲就見仁見智。ikon 7有90.5db容易好多。...

我未試過P記夾dali既聲,所以唔夠膽大力推介樓主
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 小弟有難題想大家請教下,LX87前置座地喇叭選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。