甜鬆潤 發表於 2014-4-11 13:56

owenlee 發表於 2014-4-11 13:00 static/image/common/back.gif
因為 IPC 的 lineout 一般是行 Analog 信號?, 所以 Hugo 的 SD / HD usb (Digital input) 未能支援?

我 ...

寫明未好囉,我地依d消費者好難分到咁technical既野架嘛

tleonard 發表於 2014-4-11 14:38

查實 Cypher Labs 同埋 CEntrance 之類嘅公司係磅咗水俾生果之後先至可以用佢個 MFi 嘜頭,唔可以亂咁撻佢個朵㗎。

http://en.wikipedia.org/wiki/MFi_Program

https://developer.apple.com/programs/mfi

所以 Algorhythm Solo 系列同其中一隻 HiFi-M8 先至唔用 Camera Connection Kit 都啱 iPod/iPhone/iPad 用。

問題係 MFi 咁騎呢嘅 program 九乘九都係最多 support 到 48KHz / 16-bit 或以下,暫時只有 A&K AK10 可以突破界限之門。

http://www.head-fi.org/t/685528/astell-kern-ak10-portable-dac-and-amp/270#post_10341874

而 CEntrance 家陣都仲詐緊死,拖字訣嘅看更本領都耍咗班客仔三個月又三個月,三個月之後又再三個月,一年都就嚟緊頭喇老細。

http://www.head-fi.org/t/622939/the-centrance-hifi-m8-thread/4620#post_10446764

但係設計 Hugo 個 Robert 仔又似乎係比較有雷氣嘅人,唔鍾意埋 MFi 個堆,咁咪一定要借 Camera Connection Kit 過橋囉。

有人喜歡狐假虎威,我就 prefer 狐假狗威,吹咩?

另外要留意番 iPad 係所有 iOS 版本都有得用 Camera Connection Kit,但係 iPod Touch 同 iPhone 就老馮要行 iOS 7.X 或以上。

所以基本上只有 iPod Touch 5 加埋 iPhone 4 / 4S / 5 / 5S 先至有 Camera Connection Kit 呢支歌仔唱。

Hoyan 發表於 2014-4-11 14:51

甜鬆潤 發表於 2014-4-11 13:55 static/image/common/back.gif
我有ipt呀,不過得部32GB, 而且裡面有幾套我個女鍾意睇既卡通片,好唔夠位用
...

買多部囉。

甜鬆潤 發表於 2014-4-11 15:38

Hoyan 發表於 2014-4-11 14:51 static/image/common/back.gif
買多部囉。

邊有咁多錢丫師兄

Budget-fi 發表於 2014-4-11 15:42

Hoyan 發表於 2014-4-11 14:51 static/image/common/back.gif
買多部囉。

師兄的說話方式跟我認識Mingo的Hoyan兄有些差別呢, 不知是名有相似還是我老花呢??

甜鬆潤 發表於 2014-4-11 16:09

tleonard 發表於 2014-4-11 14:38 static/image/common/back.gif
查實 Cypher Labs 同埋 CEntrance 之類嘅公司係磅咗水俾生果之後先至可以用佢個 MFi 嘜頭,唔可以亂咁撻佢 ...

雷氣?我今鑊真係比佢雷到呀。

佢個SD USB都講明只係解到16BIT 48KHZ,依樣唔太介意啦,cd都聽左十幾年啦,況且我都係諗隨身方案,但係唔可以撻朵都撻左,講清楚好唔好呢。

甜鬆潤 發表於 2014-4-11 16:11

tleonard 發表於 2014-4-11 14:38 static/image/common/back.gif
查實 Cypher Labs 同埋 CEntrance 之類嘅公司係磅咗水俾生果之後先至可以用佢個 MFi 嘜頭,唔可以亂咁撻佢 ...

咁係未所有android機都得架?
我無得試?

Budget-fi 發表於 2014-4-11 16:11

甜鬆潤 發表於 2014-4-11 16:09 static/image/common/back.gif
雷氣?我今鑊真係比佢雷到呀。

佢個SD USB都講明只係解到16BIT 48KHZ,依樣唔太介意啦,cd都聽左十幾年 ...

甜兄唔使咁噪, 大不了咪放機囉{:6_134:}

stevenyu2000 發表於 2014-4-11 16:13

反正都係16bit usb, 何不用部 dx50,dx90 , x3, x5 哩D小形dap coxial out 去 hugo 呢。

簡單方便,亦唔會比usb差

甜鬆潤 發表於 2014-4-11 16:17

stevenyu2000 發表於 2014-4-11 16:13 static/image/common/back.gif
反正都係16bit usb, 何不用部 dx50,dx90 , x3, x5 哩D小形dap coxial out 去 hugo 呢。

簡單方便,亦唔會 ...

買左X3啦,我用開mac機,諗住ipc我唔洗攪咁多野丫嘛
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: CHORD HUGO PART 4 - 終極一戰,多圖慎入

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。