Cheong448 發表於 2014-4-9 12:02

嘩!四條八!!!科技:港產首對六單元耳機 低頻我話事

{:8_370:} 又垃圾一件[萬一報銷點算]{:8_369:}

即便是專業樂評人,聽音樂也是由主觀出發。新近上市的全港首對六單元耳機LEAR BD4.2,特點是採用喇叭般的操作原理,把高中低音單元以獨立方式輸出。本地音樂人謝國維也現場試聽過,他最欣賞是增設了調音旋鈕功能,把耳機輸出的過強低頻,因應自己喜好微調至最合適水平,更個人化之餘,耳朵亦免受疲勞轟炸。

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/tech/art/20140409/18683272

USA2010 發表於 2014-4-9 12:04

我比得8888倒不如買UERM

Budget-fi 發表於 2014-4-9 12:05

特點是採用喇叭般的操作原理,把高中低音單元以獨立方式輸出。

thx for sharing. lets try it out next time

Cheong448 發表於 2014-4-9 12:12

USA2010 發表於 2014-4-9 12:04 static/image/common/back.gif
我比得8888倒不如買UERM

UERM{:9_419:}

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=180&t=2422779

biid 發表於 2014-4-9 12:27

「我覺得坊間不論高、低檔次的耳機低音都調得過重...」
睇倒呢句,已經明呢位人兄聽過幾多耳機{:6_168:}

lamhokin 發表於 2014-4-9 12:56

又一精品{:6_188:}

william02 發表於 2014-4-9 12:57

biid 發表於 2014-4-9 12:27 static/image/common/back.gif
「我覺得坊間不論高、低檔次的耳機低音都調得過重...」
睇倒呢句,已經明呢位人兄聽過幾多耳機
...

2隻圈....唔係複合圈....

單用氣動調整,有d限度喎
(Post76 Android 手機版送出)

Budget-fi 發表於 2014-4-9 13:36

william02 發表於 2014-4-9 12:57 static/image/common/back.gif

FS: 氣動調整限度 ? 你聽邊個講架? LEAR已經完成架啦 ,你隨時可以聽歌架喇
用戶: 咁點解低頻會過多嘅呢?
FS: 咁又唔一定要3頻平衡既, 低頻呢D野, 你唔會明嫁喇..
用戶: 你之前話我最好用黑金剛嚟配合 , 唔知我下面掂唔掂呢?
FS: 唔知你所謂既長度去到邊呢 ? 我都唔可以判斷呀
用戶: 係咩 , 你地都幾老實呀下...
FS: 好對唔住...對唔住呀用家我唔係安慰你呀 , 不過我覺得你一定掂嫁 !
用戶: 多謝你 , 唔該呀...

biid 發表於 2014-4-9 14:08

william02 發表於 2014-4-9 12:57 static/image/common/back.gif

拿,呢d我就唔講啦{:6_211:}
免得有人覺得被針對攻擊啦

況且我的確未去聽過,亦無興趣去試,
始終幾個朋友去試完,評價都一致地....令我難起意欲特登上去
如果有人聽完覺好玩不妨分享下吖,等我呢個懶人有理由推動自己上去試下{:6_184:}

biid 發表於 2014-4-9 14:09

Budget-fi 發表於 2014-4-9 12:05 static/image/common/back.gif
特點是採用喇叭般的操作原理,把高中低音單元以獨立方式輸出。

thx for sharing. lets try it out next ti ...

等budgetfi兄你報告下啦{:6_237:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 嘩!四條八!!!科技:港產首對六單元耳機 低頻我話事

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。