NickHui 發表於 2014-4-4 21:43

Media player 超新手一問

本人對MP毫無認識,呢排想買部取代現在放喺廳的PC,出過去黄金睇過下,發覺無乜地方有得賣&Demo,只見一間賣緊海美迪,但個Sale一D誠意都無,唔多願講解,只係話隻Q6II夠哂,問完都係一頭霧水,於是上網揾下料&上76網睇下各C兄的評論,見主要都係講緊"Himedia", "Popcorn"& "oppo",我想問下邊個牌子比較好,有咩大分別?我上過OPPO個西睇過,D款幾靚Spec又好似好勁咁,但價位就係H同P嘅幾倍,其實貴喺邊方面?P我無乜睇過,H個西我都睇過下,但有好多個model,又HD系列又Q系列,淨係Q系列都有幾個款,其實有咩分別?
其實本人要唔算高,主要用來接隻2.5吋HDD睇戲,駁M出聲要出到DTS,5.1等就OK,File方面MKV為主,其次係HDD內的DVD檔,亦希望可播到BD原盤的lSO及MT2S檔,要順唔疾,唔使c兄講嘅Full menu, 本人唔睇製作特輯&演唱會的。
請大家賜教!

myblue 發表於 2014-4-4 23:12

Oppo已經唔算media player. 佢主打係BDP, 只不過附加MP 功能。Himedia 同PCH 都係正宗media, 不同chip 而矣,兩款MP 比較,以PCH 音畫較佳。以價平黎講,Himedia 算抵,不過千其唔好入Q系,Q系以睇online 節目為主打,MP為副,所以出高清音效唔掂。

如果屋企一部BDP都無,或想換埋BDP, 咁非oppo不作他想。不過如已有BDP且又仲玩得,咁最好揀PCH, 新款玩埋2 CH都過得去。如果剩係想粗粗地試玩file又要駁HIFi, 又要平玩嘅話,試下himedia 600A,幾舊水。

NickHui 發表於 2014-4-4 23:28

myblue 發表於 2014-4-4 23:12 static/image/common/back.gif
Oppo已經唔算media player. 佢主打係BDP, 只不過附加MP 功能。Himedia 同PCH 都係正宗media, 不同chip 而矣 ...

多謝C兄指教,咁請問P仔邊度有Demo試&買,佢好似分咗A系同Dune系,咩型號好D?BDP我用緊PS3,但少用來睇碟,打機為主,想問下OPPO嘅MP功能&質素如何,與P記比較的話?
其實水位多少少都OK,質素先決,唔可以疾&穩定超重要,本人唔識亦唔多時間慢慢整&硏究,達到我要求就OK,另外都想問下保養方面邊間好D?

NickHui 發表於 2014-4-5 00:46

我在P記台灣網站睇到PCH有A系列&C系列,其實有咩分別,邊個系列高階D?另外有個Xtreamer系列,又係乜東東,有無C兄可以指教下呢,thX

sunsun143 發表於 2014-4-5 12:17

xtreamer 現在吾掂了
(Post76 Android 手機版送出)

ming 發表於 2014-4-5 13:06

香港可買 bdp-450

myblue 發表於 2014-4-5 16:15

NickHui 發表於 2014-4-4 23:28 static/image/common/back.gif
多謝C兄指教,咁請問P仔邊度有Demo試&買,佢好似分咗A系同Dune系,咩型號好D?BDP我用緊PS3,但少用來睇碟 ...

要質數, 你個三隻剩得PCH 同oppo, 不過講個人喜好, 好會like PCH多d.. oppo粒Chip 多味精, Sigma Chip會自然d.Sigma 陣營較OK兩隻牌子 有PCH 同Dune, PCH隻410A最新. Dune 近期已少出純MP, 轉而搞Setup + MP, 舊款Dune Smart我認為最企理, 不過已難揾.

另外樓上Ching提到隻Poineer 450 (或LX55) 越肉, 都OK, 唯一係穩定性, 功能就最百搭. 另外提到Oppo 103D之類, 如終對水印, iso既支持有限, 或再加銀两, 以玩MP為主走去入部oppo 覺唔值.

NickHui 發表於 2014-4-5 18:16

myblue 發表於 2014-4-5 16:15 static/image/common/back.gif
要質數, 你個三隻剩得PCH 同oppo, 不過講個人喜好, 好會like PCH多d.. oppo粒Chip 多味精, Sigma Chip會 ...

本人在深水埗行了好耐都搵唔到隻A410,請問C兄邊度買到?

NickHui 發表於 2014-4-5 19:27

行咗一日深水,唔係小米就係海味,到底傳說中的A410你喺邊呀?

wongsk 發表於 2014-4-5 20:19

A410要上大陸網站買

http://www.cloudmedia.com/products/popcornhour/a-410

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=173627&extra=page%3D1
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Media player 超新手一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。