mansk2012 發表於 2014-4-3 22:16

asathor922 發表於 2014-4-3 22:09 static/image/common/back.gif
多謝師兄分享……唉…本身睇完muffy 大大篇分享仲想去試下啱唔啱自己隻小鐵……而家有啲唔放心……唯有再 ...

等我教你一個方法喇,
約MUFFY咪得!

lokkk 發表於 2014-4-3 22:17

asathor922 發表於 2014-4-3 22:09 static/image/common/back.gif
多謝師兄分享……唉…本身睇完muffy 大大篇分享仲想去試下啱唔啱自己隻小鐵……而家有啲唔放心……唯有再 ...

我覺得今次呢件事應該要比多d人知
始終咁比d有危險既demo客人試真係唔要得

muffy大大講唔講得係邊間鋪? 因為我都怕下次會試到d危險野{:1_248:}

76767 發表於 2014-4-3 22:38

WA 咁多師兄擔心安全呢D問題
小弟就識小小電 希望可以答下大家D懷疑喇如有錯嘅請各大師指正下呀

首先呢
637 627 AD4627 都係current feedback opamp
同平時用果d voltage feedback opamp係唔同架
用果陣要留意下啦

跟據 analog device 公司的tutorial mt-034 指出
cfb opamp 用果粒電阻唔可以太細 唔係就會unstable 有機會燒耳機架
{我用1K電阻...扭一下已經推爆耳機....好危險......
而加換左2K.....都重係好大.....}
引用番muffy大大 page 3果句
所以原裝果個電阻值應該係比粒49710用 而唔係 (637 4627 ) 呢d opamp用
所以會出事都係正常

講開unstable呢
637 都係會unstable架
跟據 ti(bb) 所講 637呢粒opamp 放大唔夠5倍下都係unstable
亂換又唔睇清楚燒左耳機就唔好喇

而呢2樣都係睇線路上d電阻
而咁岩呢隻嘢 d電阻又可以換{:6_200:} (真係奇怪,一個十分唔安全的設計)
如果有新手唔睇換錯左就真係會燒耳機喇....{:6_203:}
到時喊都無謂喇

不過間廠都好古怪
去佢個網睇 原來得香港先有得賣住 估唔到香港真係耳機福地
又有muffy大大成日share正嘢
不過今次muffy 大大唔好彩就撞到d 安全性麻麻的amp
下次要小心喇
希望下次廠方會留意下喇
要加番d安全保護 如果唔係都唔知點賠比個客

不過我覺得隻嘢 又真係要聽下喇
原裝用49710 7豪子美金 10蚊港紙都唔到
就砌到隻amp賣4隻牛咁多 就真係要試下睇下咩料喇

不過師兄試之前要睇清楚咩opamp 燒左耳機就唔好喇

lokkk 發表於 2014-4-3 22:46

76767 發表於 2014-4-3 22:38 static/image/common/back.gif
小弟就識小小電 希望可以答下大家D懷疑喇如有錯嘅請各大師指正下呀

嘩, 咁真係好危險.....

muffy大大我建議你快d賣走/換左佢啦{:1_260:}
咪亂換了, 你隻amp既安全性實在太無保障, 太危險{:1_255:}

76767 發表於 2014-4-3 22:49

lokkk 發表於 2014-4-3 22:46 static/image/common/back.gif

muffy大大我建議你快d賣走/換左佢啦

如果無一定電子知識 亂咁來 蝕底嘅係自己呀

muffy大大 我諗你都係最好唔用佢
我諗賣都唔知有幾多人會要....

asathor922 發表於 2014-4-3 22:52

76767 發表於 2014-4-3 22:38 static/image/common/back.gif

唔……聽師兄咁講的話,呢類可以換電阻式設計嘅amp ,真係存在一定危險性,無返咁上下知識都唔好亂買………咁我更加要pass 了………
(Post76 Android 手機版送出)

jackorh 發表於 2014-4-4 01:14

我有個朋友自製耳擴,曾經聽過見過,幾乎一模一樣啊!仲可以推 HD800,好可能係佢出品。

Andykong 發表於 2014-4-4 02:41

lokkk 發表於 2014-4-3 22:46 static/image/common/back.gif

muffy大大我建議你快d賣走/換左佢啦

Muffy 係咪賣啊? 我即刻排隊先! 我自小膽大妄為,最緊要好玩,係賣就揾我啦,最緊要個價夠靚! {:1_343:}

jackorh 發表於 2014-4-4 02:47

Andykong 發表於 2014-4-4 02:41 static/image/common/back.gif
Muffy 係咪賣啊? 我即刻排隊先! 我自小膽大妄為,最緊要好玩,係賣就揾我啦,最緊要個價夠靚!   ...

Muffy 係收藏家,好少賣嘢!佢屋企有好多玩具,哈哈!

lokkk 發表於 2014-4-4 04:47

jackorh 發表於 2014-4-4 01:14 static/image/common/back.gif
我有個朋友自製耳擴,曾經聽過見過,幾乎一模一樣啊!仲可以推 HD800,好可能係佢出品。 ...

仲可以推 HD800 <<< 其實點解要下下用HD800做標準/特點既?{:1_332:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11
查看完整版本: 冷門野系列 - Amaze Audio 6.8

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。