斯路 發表於 2015-2-9 19:47

Andykong 發表於 2015-2-9 14:18 static/image/common/back.gif
Raku 是「音茶樂人」還是音茶樂 的耳機 ? 高頻標低頻收得快咁大鑊?其實 Sui 都係膠殼,照計山岸唔會因 ...

茶樂音人同音茶樂我自己真係當做同一個品牌就算,比較大既分別都係產地同埋價格上既定位者。膠都分唔少,睇落SUI用既膠應該都同RAKU有唔同。當然,我都只係輕輕試左一陣,只可以話我覺得相近外型既櫸更可玩,因為樂既聲音實在比較偏科。

Andykong 發表於 2015-2-10 10:49

斯路 發表於 2015-2-9 19:47 static/image/common/back.gif
茶樂音人同音茶樂我自己真係當做同一個品牌就算,比較大既分別都係產地同埋價格上既定位者。膠都分唔少, ...

好似話「茶樂音人」係無左 MIJ label, 咁算唔算影響產地 ?{:1_343:}

櫸個價位我會當是中價耳機的了,不過現在的耳機售價已突飛猛進,一年前 IE800/K3003/W60/846 已經算高班耳機,但睇返最近 D 開箱,似乎高中低位的界線已翻了一倍,所以平價耳機既定義可能好寬下!

斯路 發表於 2015-2-10 19:29

Andykong 發表於 2015-2-10 10:49 static/image/common/back.gif
好似話「茶樂音人」係無左 MIJ label, 咁算唔算影響產地 ?

櫸個價位我會當是中價耳機的了,不 ...

無記錯的話山岸係提過Raku產地唔係日本,係批量製品,所以先咁平。不過師兄你都算闊綽,標價過3000對我黎講已經係高價,IE800/K3003甚至其他更貴既耳塞我另有一個「新旗艦入耳」類別,當中雖然有唔少非常高質既型號,但價碼上黎講新旗艦入耳就真係唔係話想買就買個類啦

Andykong 發表於 2015-2-10 23:19

斯路 發表於 2015-2-10 19:29 static/image/common/back.gif
無記錯的話山岸係提過Raku產地唔係日本,係批量製品,所以先咁平。不過師兄你都算闊綽,標價過3000對我黎 ...

闊綽係另有其人呢,我玩隨身耳機的上限是 $4K (零售價) 以內的才會考慮,而且基本上都是收二手,除了對 Kuro 外全部耳機都係二手 $2K 以下入手,一半甚至係 $1k 或以下,我諗 76台選最 cheap 的 headfi 友應該有我份啦!

今日出黃金下買電腦野,同 RS 打牙較時都話我咁玩法,應該買唔到野玩架啦!{:1_260:}

但無可否認,當入耳上限已直指 US$2500,IE800/846呢D 已經唔會比人話係貴耳機了,現在大有唔過萬都唔好叫貴的走勢了!

Flat4 的 Kuro 和 Sui 好像都有標榜特別塗層來處理耳機殼的諧震,可能非日本制兼批量生產下類似的技術不能應用了!

countryboyhk 發表於 2015-2-10 23:27

我啱啱入手左呢隻一萬 YEN 以下雙動圈, IM70 價錢, CKR9 享受, head-fi 有人攞佢同 fx850 黎 pk {:1_262:}

http://i738.photobucket.com/albums/xx28/seafoodgaotip/P_20150209_145602_zpsvktkqypv.jpg

lamhokin 發表於 2015-2-11 12:45

JVC FX650

jasonLai 發表於 2015-4-10 09:53

Anyone has more suggestions ?

Andykong 發表於 2015-4-11 12:13

jasonLai 發表於 2015-4-10 09:53 static/image/common/back.gif
Anyone has more suggestions ?

動圈的市場無動鐵咁旺,選擇確是比較小!

師兄,不如你講下最後試過邊隻,自已聽落覺得點?等大家有個方向知道朝邊個音效取向來講,可能會 fruitfulD 既!有試過 te05? S2? 你買在 IM50 咁有無埋 CKR9?
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 平價動圈耳機推薦(請教)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。