moliu 發表於 2014-3-12 22:03

一杯鮮榨橙汁(16/44)想變番做原個鮮橙(24/192)?

真係搵劉謙、或者大衛高柏飛先得喇!

其實,如果提煉技術好,又做乜咁著意係咪鮮橙??

dezispop 發表於 2014-3-12 22:44

moliu 發表於 2014-3-12 22:03 static/image/common/back.gif
一杯鮮榨橙汁(16/44)想變番做原個鮮橙(24/192)?

真係搵劉謙、或者大衛高柏飛先得喇!

如果自己耳仔或器材聽唔出就梗係乜都唔使搞啦,不過可能就係聽感好少少咁多,就會令人有衝動升埋佢。

如果完全無分別,DAC就唔會有upsampling功能啦。

(Post76 Android 手機版送出)

breit818 發表於 2014-3-13 01:42

dezispop 發表於 2014-3-12 22:44 static/image/common/back.gif
如果自己耳仔或器材聽唔出就梗係乜都唔使搞啦,不過可能就係聽感好少少咁多,就會令人有衝動升埋佢。

如 ...

C Hing,
我都覺得對於某一D歌手分別幾大, 例如 王若琳 , Susan Wong個D質感都差幾遠, 我係用recorder錄24bit/96再轉192。

dezispop 發表於 2014-3-13 01:46

breit818 發表於 2014-3-13 01:42 static/image/common/back.gif
C Hing,
我都覺得對於某一D歌手分別幾大, 例如 王若琳 , Susan Wong個D質感都差幾遠, 我係用recorder錄24 ...

{:1_351:}{:1_351:}{:1_351:}{:1_351:}

dezispop 發表於 2014-3-13 02:08

breit818 發表於 2014-3-13 01:42 static/image/common/back.gif
C Hing,
我都覺得對於某一D歌手分別幾大, 例如 王若琳 , Susan Wong個D質感都差幾遠, 我係用recorder錄24 ...

你錄音器材有咩架撐?

roy2833 發表於 2014-3-13 05:50

breit818 發表於 2014-3-13 10:33

dezispop 發表於 2014-3-13 02:08 static/image/common/back.gif
你錄音器材有咩架撐?

粗嘢啫,用緊 Tascam DR-100MKII, 考慮緊訂部 TASCAM DA-3000

dezispop 發表於 2014-3-13 12:01

breit818 發表於 2014-3-13 10:33 static/image/common/back.gif
粗嘢啫,用緊 Tascam DR-100MKII, 考慮緊訂部 TASCAM DA-3000

你點將16bit轉24bit? DAC?

ekwok 發表於 2014-3-13 12:13

scene030112 發表於 2014-3-12 12:17 static/image/common/back.gif
琴晚上晚係某網站睇到樣野
有人話,本身隻CD得14/44.1,本身就得咁多
你格硬升上24/192之類,本身冇既野點樣無 ...

我都認同
即係一首mp3檔,你將佢轉做wav檔,但首歌根本唔會變wav嘅音質,所以係無意思

scramjet 發表於 2014-3-13 15:38

關於類似topic已經講咗好多年, 有興趣又有時間慢慢睇.
http://www.head-fi.org/t/415361/24bit-vs-16bit-the-myth-exploded

另有一篇white paper雖然較為學術性, 好值得細讀, 中段可能對好多人來講可能較難明, 但整篇來看不難明白重點, 真係唔明或冇耐性睇可以只看頭幾頁及最尾兩頁.
http://lavryengineering.com/pdfs/lavry-sampling-theory.pdf

Enjoy!
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 16/44.1轉24/192

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。