dezispop 發表於 2014-2-21 22:39

小試 Astell&Kern AKR02 單動鐵單元耳機

用開KORG MR2錄音機聽,
貪佢個聲底無添加,容易反映耳機原廠性能!{:1_351:}

一聽,夠清,高頻空間夠高,分析力樂器定位有料到,
低頻有層次感,不過唔夠韌,not enough for bass-heads!

試胡琳新碟嘅【餓狼傳說】,intro一起trumpet就有啲吵耳感 {:1_332:}
聽Michael Jackson【Speed Demon Nero Remix】,耳仔會攰 {:1_342:}
不過用AKR02聽簡簡單單嘅小型樂團、女聲、acoustic嘢或鋼琴,perfect!

以近五位數字價錢,一粒動鐵單元表現,未至於有極大驚喜,
不過夾落AK系列用,就應該有分加嘅! {:1_333:}

biid 發表於 2014-2-21 22:48

我記得先前睇過官方解釋,
呢隻其實係可換線版嘅 FI-BA-SS 黎,
除左可換線設計外,最大分別只係條原裝線唔同左,
呢條係按ak果邊要求調音製作的
至於粒主體就無分別

按ss依家個價,同埋呢個自閉插,5位數價錢真係有d見人見智

scene030112 發表於 2014-2-21 23:05

9千尾既價錢...
之前都係D乜A試過,覺得驚喜唔大
前幾日又去多左,發現竟然將一直都冇開demo既ss擺左出黎
咁當然要試埋啦
感覺上就咁既ss更討好我自己既耳仔..

dezispop 發表於 2014-2-21 23:22

scene030112 發表於 2014-2-21 23:05 static/image/common/back.gif
9千尾既價錢...

靜態女聲其實都有啲毒,
不過高頻一複雜一多樂器就有刺耳感, 調音有取捨啦{:1_332:}

sw69 發表於 2014-2-21 23:59

dezispop 發表於 2014-2-21 23:22 static/image/common/back.gif
靜態女聲其實都有啲毒,
不過高頻一複雜一多樂器就有刺耳感, 調音有取捨啦    ...

師兄你唔等埋 AKR03 先出手

scene030112 發表於 2014-2-22 00:20

不過成隻野比想像中真係細隻好多
氣孔更加估唔到咁細{:1_331:}

dezispop 發表於 2014-2-22 00:41

sw69 發表於 2014-2-21 23:59 static/image/common/back.gif

工作關係試玩分享下only,我等入JH roxanne {:1_352:}

Btw akr02夾暖聲player應該好啲。

dezispop 發表於 2014-2-22 00:43

scene030112 發表於 2014-2-22 00:20 static/image/common/back.gif
不過成隻野比想像中真係細隻好多
氣孔更加估唔到咁細

同埋都有啲重量 {:1_341:}

dezispop 發表於 2014-2-22 00:46

sw69 發表於 2014-2-21 23:59 static/image/common/back.gif

睇錯你寫k3003 {:1_338:}

jackorh 發表於 2014-2-22 02:16

scene030112 發表於 2014-2-21 23:05 static/image/common/back.gif
9千尾既價錢...

Demo SS 已經 RUN IN 咗,所以聲音滑D。FAD 出品只針對女聲,所以女聲很甜。
頁: [1]
查看完整版本: 小試 Astell&Kern AKR02 單動鐵單元耳機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。