malikysl 發表於 2014-2-18 17:27

TV 掛牆 DIY

各巴打, 絲打

有冇試過買部電視返來DIY 自己掛牆?
還是乖乖比5,6百蚊比人排上牆架。

因本人由42寸換50寸TV, 上落架原廠要收1500蚊,所以, 考慮緊自己拆部舊TV
自己裝上牆,萬能的CHING, 有冇經驗分享下?

mankoo米高 發表於 2014-2-18 17:33

唔好DIY喇,一來有危險二來沒價值,三幾百元去鴨記買隻萬用電視背架,回家自己轉洞安裝吧{:1_249:}

Frisby75 發表於 2014-2-18 17:37

若果 C hing 閣下對平水及使用電鑽有信心, diy 無不可

只是若果電視比較大約 50 吋以上, 一個人託機可能有問題

請師傅主要目是多對手幫手...

mistaleung 發表於 2014-2-18 17:37

如果自己識鑽牆 度好要幾高 跟住咪係個牆mark番個幾點要鑽ge位
50吋LED的話都唔係好重 搵一個朋友托住上mount
講到好易tim{:6_183:}

mankoo米高 發表於 2014-2-18 17:40

DIY其實係指買隻架自己裝,還是成隻架都係自己做呢? {:1_249:}

wadee 發表於 2014-2-18 17:44

diy tv架,勸師兄唔好了,出事就一世唔安樂,自己掛上牆其實好簡單,但有朋友幫手會較好~

malikysl 發表於 2014-2-18 17:55

mankoo米高 發表於 2014-2-18 17:33 static/image/common/back.gif
唔好DIY喇,一來有危險二來沒價值,三幾百元去鴨記買隻萬用電視背架,回家自己轉洞安裝吧 ...

已在鴨記買左nb 活動架,星期六搵個巴打幫手鑽場換架。
今晚日想把舊機從舊架拆出來,舊架是固定的,因長型廳,屋企人打邊爐長時間睇唔到電視,所以要轉活動架。
今晚心急想先掛反部新電視。應只是上落架的動作。
唔該各ching 的回答。希望唔好跌壞部新電視,稍後會補發開箱圖。
(Post76 Android 手機版送出)

malikysl 發表於 2014-2-18 18:01

mistaleung 發表於 2014-2-18 17:37 static/image/common/back.gif
如果自己識鑽牆 度好要幾高 跟住咪係個牆mark番個幾點要鑽ge位
50吋LED的話都唔係好重 搵一個朋友托住上mo ...

50寸都輕過部amp,應該大部果投攬唔到,或洗手。希望今晚成功。

cosworth01hk 發表於 2014-2-18 19:07

我自己用緊50"plasma
抬上抬落都係自己一個搞掂{:6_188:}

malikysl 發表於 2014-2-18 19:39

終於收到啦! 個紙盒可以賣到幾錢?要賣紙皮了。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: TV 掛牆 DIY

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。