waigy78 發表於 2014-2-17 18:35

關於ZX1請教下師兄

聽講ZX1 20號就開賣,想問下各位師兄仲可以去sonystore訂機未?定系直接到時去sonystore買?順便問下同F886分別大唔大?

kelvinlai928 發表於 2014-2-17 19:08

好大,你試左機,你就知
(Post76 Android 手機版送出)

jackiewong518 發表於 2014-2-17 20:44

到時都唔知有無現貨賣~~

甜鬆潤 發表於 2014-2-17 21:09

我係sony預訂野咁多年既經驗話我知, walkin入百老x or 豐x 買到既仲大, 而且分分鐘早過sony

Lomen 發表於 2014-2-17 21:26

我之前聽開887,已經好鐘意佢既音色。但當試聽ZX1,就覺得比887再高一個層次。

試聽時搵咗一D demo機有既,平時喺887聽開聽熟既歌,咁樣就有得比較。試聽耳機係我對已煲過200小時既 XBA-H3。因呢度雲集咁多高手,而小弟只係初哥,詳細音質評測就唔講嘞,只係分享簡單聽感。

ZX1同887既聲底其實好相似,但係887冇既係ZX1音場既空氣感同聲音既爆發力。高中低各頻段比887再refined,所以整個音場聽落更hi-fi! 有某著名head-fi 論壇既玩家話887同ZX1既分別只係高頻去盡D,低音有力潛深D,其餘同887冇乜分別。但我唔認同。點解咁講?因為試部DAP唔可以話試一兩首歌或一兩隻Album就對佢既音質下判斷既。當日係旺角試聽咗約十首歌(每首聽半首),已經俞聽俞有驚喜!!:) :) 真係有股衝動即刻想帶ZX1返屋企聽哂我既music library,到時肯定發掘更多!!

以上只係小弟冇深度粗淺既分享,請賜教。

hke3g2006 發表於 2014-2-17 23:50

Lomen 發表於 2014-2-17 21:26 static/image/common/back.gif
我之前聽開887,已經好鐘意佢既音色。但當試聽ZX1,就覺得比887再高一個層次。

試聽時搵咗一D demo機有既 ...

係turn on 左 clearaudio+ ??

lpc041088 發表於 2014-2-18 00:02

今日上左MK聽,感覺係比F880好,都好似網上咁講夾係AK100同120中間近120
做功Zx1甩F880十條街...但價錢上我覺得賣4k5左右就合理好多...
Bass比120多同潛深dd,細節120多dd,表達上人聲120出d,ZX1就正常,高頻無咩留意,用IE80試
無衝動換機(IPC...退燒...{:9_407:}其實係無錢{:9_434:})

waigy78 發表於 2014-2-18 00:37

甜鬆潤 發表於 2014-2-17 21:09 static/image/common/back.gif
我係sony預訂野咁多年既經驗話我知, walkin入百老x or 豐x 買到既仲大, 而且分分鐘早過sony ...

呢次ZX1咁熱門,聽個friend講連大陸sonystore都預訂full曬,驚到時買唔到現貨咯..

waigy78 發表於 2014-2-18 00:39

Lomen 發表於 2014-2-17 21:26 static/image/common/back.gif

試聽時搵咗一D demo機有既 ...

F886聽過下,音色幾適合聽JPOP,就係唔知ZX1音色偏向咩類型咯?

waigy78 發表於 2014-2-18 00:41

lpc041088 發表於 2014-2-18 00:02 static/image/common/back.gif
今日上左MK聽,感覺係比F880好,都好似網上咁講夾係AK100同120中間近120
做功Zx1甩F880十條街...但價錢上我覺 ...

IPC直接買番部PHA-2來捆綁啦,PHA-2質素咁高
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 關於ZX1請教下師兄

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。