Rakehell 發表於 2014-2-14 14:26

平民喇叭線升級問題

C Hing 們好 !
最近諗緊升級喇叭線...

前(Bi-amp)+中 : Supra Classic 1.5 (雞雞雞雞到爆)
後 : 8471 ...

岩岩手痕入左一條 QED Silver Anniversary XT 俾中置 . 因為好似中高音唔突出 .
未送到香港. 但有少少懷疑我由 1.5 升少少去 QED Silver Anniversary XT 其實效果大唔大 ...

另外想問, 如果我到時換走晒5條 Supra 1.5 , 可唔可以*線駁線*改做 Surround 線? 駁線會唔會仲衰聲過 8471 ?
駁線要唔要焊接既呢 (定係打叉捲埋用電線膠布 + 熱縮膠就得)

唔該晒各位 !!

ropresident 發表於 2014-2-14 14:45

線駁線會令導體既電阻大幅提昇, 姐係令聲音更差.

如果想高頻好返D, 可以試下先換返條純銅線, 之後再換條VIABLUE 電源線

Rakehell 發表於 2014-2-14 14:49

ropresident 發表於 2014-2-14 14:45 static/image/common/back.gif
線駁線會令導體既電阻大幅提昇, 姐係令聲音更差.

如果想高頻好返D, 可以試下先換返條純銅線, 之後再換條VI ...

哦 , 唔該師兄 ... 咁我到時都係平價放俾 76 網友算啦 ...

死火 , 我一直以為銅線係 for 中低既添 ! -_-, 所以買左 Silver ... 以為 Silver 係 for 中高 ....

ropresident 發表於 2014-2-14 14:55

Rakehell 發表於 2014-2-14 14:49 static/image/common/back.gif
哦 , 唔該師兄 ... 咁我到時都係平價放俾 76 網友算啦 ...

死火 , 我一直以為銅線係 for 中低既添 ! -_- ...

QED小弟就未用過, 可以試左先講.
不過SUPRA係鍍錫線黎, 聲音偏暗, 因為換左QED理應點都有明顯進步.

請師兄緊記電源線影響可以好大, 不可以輕視之.

ropresident 發表於 2014-2-14 14:58

還有~~~

牌子既個性遠比物料既影響大, 如果師兄想換線時, 請記得先理解品牌取向, 後決定之.

yuppi 發表於 2014-2-14 16:06

其實每一個牌子只會專門一兩樣野,QED最出名係 woofer cable, 原因係佢收得緊,可以減肥,其他好一般。

另一隻牌子 SFH,呢隻土港牌子最出名係喇叭線(因為抄足某牌子再改良,所以平靚正,不過要把孖用),其他電源線,訊號線就真係好一般。

poetrypoon 發表於 2014-2-15 03:26

用 QED 效果好大, 但問題你用乜喇叭 ... !! 鍍銀線好易變聲. 出事機會有一定 ...

駁線一定差. 唔洗唸. 一條過 8471 好幾條街 ...

gikifk 發表於 2014-2-15 07:05

既然你有線在手,駁線聽下比較一下,又何防{:6_190:}
頁: [1]
查看完整版本: 平民喇叭線升級問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。