tangcoma 發表於 2014-2-4 15:18

samuel8892000 發表於 2014-2-4 13:00 static/image/common/back.gif
Tangcoma師兄處 花了不少心血才攪到如此高水平音效與畫質.那種一絲不苟精神另小弟佩服.真想再次回味. ...

都真係用左好多心血去搞㗎!{:6_206:} 時間精神金錢真係缺一不可!最最最重要就係要有做到最好的心態{:6_238:} (當然在自己的能力內啦!{:6_237:} ) 其實鐘意一樣興趣而有可以滿足,嗰種喜悅真是非筆墨所能表達!{:6_181:}

tangcoma 發表於 2014-2-4 15:21

Samson2011 發表於 2014-2-4 13:17 static/image/common/back.gif
謝謝 Tangcoma 師兄安排的家訪,震動梳化加F113 x 2 ,殺死人啦,正到不能用言語形容。我最喜歡的就是師兄...

多謝師兄賞識!感謝你們的出值!{:6_162:}

tangcoma 發表於 2014-2-4 15:23

samuel8892000 發表於 2014-2-4 13:31 static/image/common/back.gif
千祈唔好最後一次.好多師兄若有所失架 .

可能有機會會再度開放給有心人!後會有期!{:6_155:}

tangcoma 發表於 2014-2-4 16:21

Stanley5387 發表於 2014-2-4 14:38 static/image/common/back.gif
簡單咁講我對今次家訪嘅感受 ~ 就係一次難忘兼全新感受嘅AV 樂趣之旅!

師兄真係好有心!{:6_162:} 寫左篇咁詳盡嘅感想,讓未能出值的師兄從文字中都可以感受到!{:6_193:} 真係寫得好好!人沒有十全十美,每個組合加環境,都沒有可能十全十美,我當然只能夠在我有限的空間內盡量按7成標準指引加3成自己的喜好去做調校!現在總算是可以見得下人!{:6_136:} 還好大多數師兄也尚算滿意小弟的調校,總算沒有白費心機!{:6_181:}

tangcoma 發表於 2014-2-4 17:10

Bomb_Dance 發表於 2014-2-4 14:50 static/image/common/back.gif
這次家訪本來我是去初四的下午場,結果由於臨時有事,只好調到初四的尾場。就結果而言,說不定這是一件好事 ...

Bomb_Dance兄又係非常有心!重要扲埋D專業器材過黎幫我調!我自己用DCheap cheap器材同軟件當然不能夠和師兄的專業器材相比啦!Bomb_Dance兄調出來的的確是準確好多!{:6_193:} 現在真正可以享受靓畫面了!{:6_235:} 從Bomb_Dance兄調整畫面開始己經感受到那種對畫面的執著!{:6_193:} 師兄一定對調校畫面有相當大的興趣,真是令小弟汘顏!{:6_136:} 我最後還不好意思地show下自己調的3D畫面給他們看,希望沒有傷到大師們的眼睛!{:6_136:} 今次對畫面的調整又上了寶貴的一課!{:6_143:}

carreyjim 發表於 2014-2-4 19:13

tangcoma 發表於 2014-2-4 17:10 static/image/common/back.gif
Bomb_Dance兄又係非常有心!重要扲埋D專業器材過黎幫我調!我自己用DCheap cheap器材同軟件當然不能夠和 ...

高手師兄同你教完個投影感覺如何?
(Post76 Android 手機版送出)

carreyjim 發表於 2014-2-4 19:18

Bomb_Dance 發表於 2014-2-4 14:50 static/image/common/back.gif
這次家訪本來我是去初四的下午場,結果由於臨時有事,只好調到初四的尾場。就結果而言,說不定這是一件好事 ...

師兄想問吓Sony HX850 支唔支援RGB色域?Blurey機裡面可以set邊個色域?

fungl 發表於 2014-2-4 22:51

哈哈,終於酒醒,要出番個遲來的報告先。{:8_374:}

首先認識 Coma 兄是從 76 網見佢玩影音的分享上留意到呢位師兄,之後更見佢為了更上層樓而大裝修、搞電源,令我浮現一句「為咗影音,你可以去得幾盡?!」{:8_362:}

年初四下午上了佢間「影音密室」,真正的密室,雙層門、雙層窗將外間的雜音隔絕,在內可以點炸機都得,羨慕死人了。{:6_128:}

跟手 Coma 兄就開始播放試音碟內的電影片段,11.2 絕對唔係講笑,全房間充斥住各聲度,令我印象最深的係兩隻13吋超低音 Subwoofer, 於某個頻段時會震到髮尾,非常過引!!{:6_174:}

畫面我並沒有太多研究,但於Coma房內房間距離,我較為喜歡用電視觀賞多於投射。{:6_136:}

房內除了多喇叭外,電影角式玩具亦非常多,你話有$多好!!!{:6_149:}

我係第一次接觸 D-Box椅,感覺過引之餘亦佩服佢能量可以快速升降套 sofa 連三個大男人,勁呀!!{:6_193:}

除咗被Coma兄毒我哋之外,我哋當然亦以「人人毒我,我毒人人」尼回報佢啦,大家傾下點樣可在房內増設兩聲度聽歌,互毒一番!!   {:8_390:}

今次家訪話咁快就又完結,希望各位師兄都可以入到自己心水玩具,繼續玩樂人生!!{:6_236:}

tangcoma 發表於 2014-2-5 01:33

carreyjim 發表於 2014-2-4 19:13 static/image/common/back.gif
高手師兄同你教完個投影感覺如何?

其實我之前的setting只係白平衡有少少偏紅!現在當然是正常番!畫面上標準永遠都是正確的,不似聲音那麼主觀!

tangcoma 發表於 2014-2-5 01:45

fungl 發表於 2014-2-4 22:51 static/image/common/back.gif
哈哈,終於酒醒,要出番個遲來的報告先。   

多謝師兄!從你説起黑膠來,已知你2ch毒癮頗深!{:6_136:} 這個深坑小弟還沒有勇氣(金錢){:6_125:} 去掉下去!待小弟準備好時,時機一到,就會請教2ch的心得!再一次感謝師兄的分享,師兄講得好啱,玩樂人生,這個真是終旨!{:6_193:}
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: Tangcoma新春家訪後討論好與壞!Updated !

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。