claytonchan 發表於 2014-2-1 15:33

新手玩投影 16:9 or 2.35:1

小弟新屋過年後會裝修,第一次玩投影,有啲問題想問下各位{:6_233:}
1.如果個幕買2.35:1電幕,但個source 係16:9係咪就會左右有白邊?

2.係如果我買Sony 500es就有anamorphic lens function把16:9拉長變成2.35:1?

3.小弟想玩4k, 不過只係知道Sony 500es有依個function(但係好貴){:6_192:}
    請問JVC部x700r 有冇依個function?

4.相反,如果我買16:9幕,個source 係2.35:1 ,係咪就會上下有白邊?

5. 有冇電幕可以上下收窄或者可以上有塊防反光佈跌落黎變形成為2.35:1?

唔該晒咁多位師兄{:6_140:}

P.S. 我上次間屋
{:6_155:}

chhanthony 發表於 2014-2-1 15:45

{:1_345:} {:1_345:} {:1_345:}

http://www.digitalconnection.com/downloads/motorized_masking_installRevE2005.05.26.pdf.pdf

claytonchan 發表於 2014-2-1 16:01

即係Screen Research 有得買連masking既幕?

bigair 發表於 2014-2-1 18:32

但唔係每部電影都係2.35:1,16:9都有很多喎

chhanthony 發表於 2014-2-1 18:37

claytonchan 發表於 2014-2-1 16:01 static/image/common/back.gif
即係Screen Research 有得買連masking既幕?

係。。。。超正

toysonline 發表於 2014-2-1 19:46

Full Frame响兩類訊源係吾可能、透過變焦亦係假像,
兩者選、16比9會物盡其用D!

claytonchan 發表於 2014-2-2 01:06

toysonline 發表於 2014-2-1 19:46 static/image/common/back.gif
Full Frame响兩類訊源係吾可能、透過變焦亦係假像,
兩者選、16比9會物盡其用D! ...

可唔可以講多少少,唔係好明{:6_141:}
變焦即係anamorphic lens?

唔知岩唔岩,我既理解anamorphic lens 係將16:9拉長至2.35:1
當如果用2.35:1幕既時候,左右兩邊唔駛留白?

但如果我部projector同隻bluray 都係2.35:1直出落個16:9幕
個16:9幕先到上下會有白邊,咁樣,用screen reseach 隻有masking既幕咪prefect囉?

各各師兄,係咪咁解??????
{:6_168:} {:6_168:} {:6_168:} {:6_168:} {:6_168:}

toysonline 發表於 2014-2-2 02:49

claytonchan 發表於 2014-2-2 01:06 static/image/common/back.gif
可唔可以講多少少,唔係好明
變焦即係anamorphic lens?

我指既变焦係任何原生圖像不按原比例放大或縮小,任何顯示技術也是透過" 变左型"而產生的。
至於用屏蔽方法由16比9去2.35比1,還是用2.35比1擴展為16比9,
在大畫面尺寸的意義上,當然以16比9有效益D啦!

claytonchan 發表於 2014-2-2 22:39

chhanthony 發表於 2014-2-1 18:37 static/image/common/back.gif
係。。。。超正

我search過,好少人講關於Screen Research, 請問邊度有得買呢?
如果100' 連masking 既幕幾錢呢?

chhanthony 發表於 2014-2-2 23:08

claytonchan 發表於 2014-2-2 22:39 static/image/common/back.gif
我search過,好少人講關於Screen Research, 請問邊度有得買呢?
如果100' 連masking 既幕幾錢呢? ...

http://www.screenresearch.com/website/distribution_row.php

HONG KONG       

SoundCross       
Flat 3A, Yally Industry Bldg.
6 Yip Fat Street
Wong Chuk Hang
Phone: +852 37410954       

www.soundcross.com.hk
info@soundcross.com.hk

只知全新110吋電動透聲Masking幕大約六萬。
頁: [1]
查看完整版本: 新手玩投影 16:9 or 2.35:1

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。