wadee 發表於 2014-2-2 13:28

pwong888 發表於 2014-2-2 13:19 static/image/common/back.gif
我自己部馬仔av8801都係xt32 cal 8 個位, 十分滿意。
我建意ching從新再cal過.

其實個auto set up我試過四五次了{:6_186:}

我都想問下,當auto set up完,前中置40hz是合理嗎?

Rakehell 發表於 2014-2-2 13:58

wadee 發表於 2014-2-2 13:28 static/image/common/back.gif
其實個auto set up我試過四五次了

我都想問下,當auto set up完,前中置40hz是合理嗎? ...

正常,我828 auto cal 完都係40hz, 不過並唔合理。自己set 返, 我隻cheap cheap bookshelf 中置校返80hz.
(Post76 Android 手機版送出)

chhanthony 發表於 2014-2-2 16:53

wadee 發表於 2014-2-2 09:42 static/image/common/back.gif
好神奇,佢換左十仔後,天花唔震,估計hrs 12的低頻勁得黎個量非常大兼四圍走,而JL個低頻取向又完全唔同 ...

wadee兄

同意pac兄所講+7dB的確會有機會失真,可以的話盡量控制係+/-3dB範圍,
sound level大致係我所講咁上下。
要留意有啲AV RECEIVER Master Volume係對pink noise輸出有影響,Yamaha是其中之一,
所以先參考user manual先了解自己部機,set喺嚟會得心應手啲。

just my 2 cents.{:1_249:}

船長 發表於 2014-2-2 22:08

請間各位ching,我只會在皇帝位睇戲,auto set up部AMP要cal 1個位或cal幾個位?

wadee 發表於 2014-2-2 22:55

船長 發表於 2014-2-2 22:08 static/image/common/back.gif
請間各位ching,我只會在皇帝位睇戲,auto set up部AMP要cal 1個位或cal幾個位?

我度一個位同六個位都試過,覺得六個位好d,我乜都唔識,覺得一個位唔代表個聆聽空間,應該度幾個位會較好,但我又見onkyo討論區有講可以八次都度同一個位,都係等其他高手解釋~

happyjoe 發表於 2014-2-2 23:20

我用Y記度八個位,覺得比度一個位在包圍感上好D{:6_193:}

eddychoy04 發表於 2014-2-2 23:32

船長 發表於 2014-2-2 22:08 static/image/common/back.gif

我用龍記, cal 5至6 個位,D 測距準好多。

billy3310 發表於 2014-2-2 23:44

第一個位好似主要測距離、音壓

船長 發表於 2014-2-3 00:18

搵日試下cal1個位幾次?我E加都係cal 8 個唔同位.

billy3310 發表於 2014-2-3 00:31

wadee 發表於 2014-2-2 22:55 static/image/common/back.gif
我度一個位同六個位都試過,覺得六個位好d,我乜都唔識,覺得一個位唔代表個聆聽空間,應該度幾個位會較 ...

ching如果吾開eq,相信測一個位都夠

買機送技術,auto setup最重測十仔距離及eq

厘兩樣都好難跟自己喜好隨意改
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10
查看完整版本: 分享設定ONKYO TX-NR 5010 & SUNFIRE HRS-12過程

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。