甜鬆潤 發表於 2014-1-28 17:46

scene030112 發表於 2014-1-28 17:21 static/image/common/back.gif
ching
想問下zx1同88x駁pha-2有咩分別?
睇相你應該係比pha-2解碼?

CHING抱歉, 我無887, 係屋企我會用PHA-2 解碼~
H3本身ZX1就夠力推, 分別只在於整體既音質提升, 我認為出街用H3配ZX1已經好足夠, 唔值得為左咁樣帶舊磚頭出街
但係幾舒服既耳塞戴得耐都係會唔舒服, 返屋企都係攤係到靜靜地用耳牛好D, 依個時候PHA-2就發揮到好好既作用, 因為寧靜既環境更加令人容易投入於音樂之中, 加上音質既提升, 成件事都3D左, 應該靚既地方更靚, 本身唔夠靚既地方都靚左, 整容前後咁既款, 加左PHA-2 係完勝AK100, 亦都正過印象中既AK120(試聽過JAR) 不過體積價錢都完勝左..................但係起碼PHA-2可以用埋係其他地方嘛(安慰自己).....

甜鬆潤 發表於 2014-1-28 18:03

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-28 17:33 static/image/common/back.gif
PHA-2 should have better DAC and Amp section than ZX-1 but ZX-1 has a good android UI.... I think... ...

係WOR, 依樣野都真係要提下..........
我都唔記得講個UI,
識用ANDROID電話既都大概知道有咩基本功能,

ANDROID 4.1, 可以CHECK EMAIL, 裝WECHAT, WHATSAPP, LINE, 打下D簡單遊戲都無問題(3D遊戲請左手面門口離開)

螢幕表現應該係所有MP3 PLAYER裡面最好既一部(SONY始終有做開電話既經驗)

好似原生播放器先用到CLEARAUDIO(未確認)

WIFI 過歌幾方便

暫時未試過有WIFI干擾既情況出現, 可能SONY係依樣野到做過功夫

同埋唔知點解, 感覺係一半一半, 一來又覺得佢唔係用專用播歌既UI好似唔夠專業, 但係一來又覺得好似比其他機著數咁, 可以一路聽歌上網, 最重要係睇YOUTUBE呀, 睇D韓妹跳舞都靚聲過人, 依下真係一個好吸引既地方, 不過MON太細, 但係如果MON太大又好似離左題......所以, 對於依個ANDROID UI, 我係充滿矛盾既, 不過都偏向鐘意既....

mu779uppy 發表於 2014-1-28 18:21

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-28 17:33 static/image/common/back.gif
PHA-2 should have better DAC and Amp section than ZX-1 but ZX-1 has a good android UI.... I think... ...

快d去申請諾貝爾獎
開心大發現
(Post76 Android 手機版送出)

Andykong 發表於 2014-1-28 18:24

甜鬆潤 發表於 2014-1-28 18:03 static/image/common/back.gif
係WOR, 依樣野都真係要提下..........
我都唔記得講個UI,
識用ANDROID電話既都大概知道有咩基本功能,

因為 Sony 做過電話,所以用 Android phone 既 common parts 會比其他 DAP 廠更平更方便,由個 screen 到粒 U,其他 Android based DAP 要做到類似 spec/功能應該會貴過 ZX1!

mu779uppy 發表於 2014-1-28 18:51

Andykong 發表於 2014-1-28 18:24 static/image/common/back.gif
因為 Sony 做過電話,所以用 Android phone 既 common parts 會比其他 DAP 廠更平更方便,由個 screen 到 ...

唔知就出少句啦

dio 發表於 2014-1-28 19:30

Andykong 發表於 2014-1-28 19:50

dio 發表於 2014-1-28 19:30 static/image/common/back.gif
我就唔想要一部淨係配搭佢自己牌子的earphone 先好聲的amp.
而佢自己牌子的earphone又唔係出名好聲。
重點 ...

可能我係覺得 Sony 耳機幾啱聽既極小數,先入手 7550,再買 Z1000,然後將 7550 upgrade 埋去 EX1000,但 XBR-4 唔啱我,H3 好 D 但我係聽完決定買 EX1000 既,所以我可能將 ZX1 有先天條件喎!

以前玩 HiFi 都有自家西裝靚聲 D 既情況,Sony 係呢方面唔算嚴重,我相信係大家未掌握到 ZX1 是在什麼配搭下才發揮到佢既小宇宙,應該未至於只有自家先靚咁絕既!

Andykong 發表於 2014-1-28 19:51

mu779uppy 發表於 2014-1-28 18:51 static/image/common/back.gif
唔知就出少句啦

興幸這是個自由論壇,我們都歡迎師兄繼續表達你的主觀願望! {:1_262:}

mu779uppy 發表於 2014-1-28 20:40

Andykong 發表於 2014-1-28 19:51 static/image/common/back.gif
興幸這是個自由論壇,我們都歡迎師兄繼續表達你的主觀願望!

大家咁話啦
你估sony係咪所有野同一個lab同一條team整呢數學奇才

Andykong 發表於 2014-1-28 21:37

mu779uppy 發表於 2014-1-28 20:40 static/image/common/back.gif
大家咁話啦
你估sony係咪所有野同一個lab同一條team整呢數學奇才
(Post76 Android 手機版送出) ...

大家咁話啦
你估你現在係撐緊 ZX1?成語新解「好心做壞事」終於有個最新最貼切既真人演譯了!
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: ZX1評價極端? 我買左, SONY真係.........

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。