lun.bibu 發表於 2014-1-23 14:21

5.1 家庭影院 (新手 唔係好識揀)

最近我睇中左3 sets 5.1, 但邊一set會好o的呢?
三set個價都係差唔多, 我去試聽過, 但唔係好識聽....有無人可以比下意見我?

1) Pioneer HTP-072 -http://www.pioneerhongkong.com.hk/ct/products_detail.php?id=550
2) LG BH7230B - http://www.lg.com/hk/home-theater-systems/lg-BH7230B
3) Pioneer MCS-838 -http://www.pioneerhongkong.com.hk/ct/products_detail.php?id=561

Thanks!!!!!

blindfaith3by8 發表於 2014-1-23 18:28

我只聽過072...佢價算係咁...當然..之後upgrade就冇用....

lun.bibu 發表於 2014-1-23 22:29

Thanks! 如果要upgrade無用係因為咩?因為HTP-072個amp唔掂?

我有出去聽過,又有上網睇過佢地嘅spec....
.LG係194watts x 5 + subwoofer 230watts
MSC-838就170watts x 5 + subwoofer 170watts

但佢地official web site個spec可信嗎?

另外,高身喇叭係咪一定比矮身啲聲好啲?因為pioneer mcs-838係高身而LG係矮身。

補充內容 (2014-1-24 14:31):
同埋正確的Subwoofer嘅擺放位置應該係點?
我上網睇過, 有o的人又話放埋一邊, 有o的人又話要放正中間。

lun.bibu 發表於 2014-1-24 14:32

有無師兄可以解答一下=]
Thanks so much!!!

bigair 發表於 2014-1-24 17:30

如果你去過其中師兄到試過,你就唔會買套裝機啦
最緊要睇你有無要求,原全兩個世界來的

如果因為筆直,家居擺設或其他問題而要買套裝機就另計

套裝機我未玩過,只係曾經去過朋友家中睇戲,佢係Sony的套裝機,唔知型號,聲音好像是隔了一塊布出來似的,無現場感

momolee 發表於 2014-1-24 17:38

我去 fortress 聽過kef 5.1 唔錯,細細隻,但睇戲都幾勁{:8_379:}

wadee 發表於 2014-1-24 18:13

師兄,如有位置及俾多少少,建議你買套入門av amp和喇叭,我是過來人,5.1套裝其中一樣野壞已要全套換

lun.bibu 發表於 2014-1-24 20:48

因為我放喺房用,諗住3000內咋,我諗買唔到入門amp + speakers.

lun.bibu 發表於 2014-1-24 20:49

anyway, 好多謝各位意見呀{:1_351:}

lun.bibu 發表於 2014-1-24 20:50

kef 5.1要幾錢?新手真係唔知價。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 5.1 家庭影院 (新手 唔係好識揀)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。