cmlee 發表於 2014-1-19 18:29

carreyjim 發表於 2014-1-19 18:24 static/image/common/back.gif
我一直都冇開唔怪得知D聲咁差,開吓會唔會好左先

又唔洗錢,緊係咩都試吓,睇下自己鐘唔鐘意嘛

carreyjim 發表於 2014-1-19 18:42

cmlee 發表於 2014-1-19 18:29 static/image/common/back.gif
又唔洗錢,緊係咩都試吓,睇下自己鐘唔鐘意嘛

你覺得開左d聲好唔好?
(Post76 Android 手機版送出)

Einstein 發表於 2014-1-19 21:54

carreyjim 發表於 2014-1-19 18:17 static/image/common/back.gif
咁之前D人又話閞左唔好一時一樣,咁問師兄個PHASE相位控制功能又開唔開? ...

我全開

cmlee 發表於 2014-1-20 19:55

{:6_190:} carreyjim 發表於 2014-1-19 18:42 static/image/common/back.gif
你覺得開左d聲好唔好?
咁你試左未?

開左,我覺得係好左

個PHASE相位控制功能開左.
低頻個線條會靚左.
可以試吓.{:6_193:}

hin5509 發表於 2014-1-20 21:38

小弟用lx86,我eq off,因開了感覺d喇叭像有塊布擋著咁,不太喜歡,
其他功能都不會開,想保持原汁原味,只開PHASE功能,開PHASE低音會在聆聽位集中很多,
不需調較Woofer PHASE已有很好效果!

hin5509 發表於 2014-1-20 21:51

carreyjim 發表於 2014-1-19 16:37 static/image/common/back.gif
因為我見有好多師兄都話關! 有錯請更正

師兄,開不開其實沒有一定的!要看個人喜好啊!
我覺得你應該用自己耳朵聽聽分別,自己感覺那個較合自己口味才對!
器材配合及環境不同出來效果也不同,不是多人開你便開,靚聲沒有定義的!
最終是自己耳朵收貨才對!

carreyjim 發表於 2014-1-20 22:00

cmlee 發表於 2014-1-20 19:55 static/image/common/back.gif
咁你試左未?

開左,我覺得係好左

我有用緊不過唔知你有冇咁嘅問題,d碟一有杜比dts96/24 7.1就開關唔到個eq同phase功能,你可以試會唔會都係,試完話我知thx

carreyjim 發表於 2014-1-20 22:01

hin5509 發表於 2014-1-20 21:38 static/image/common/back.gif
小弟用lx86,我eq off,因開了感覺d喇叭像有塊布擋著咁,不太喜歡,
其他功能都不會開,想保持原汁原味,只 ...

你有冇同上問題?請話我知!thx

cmlee 發表於 2014-1-20 23:31

carreyjim 發表於 2014-1-20 22:01 static/image/common/back.gif
你有冇同上問題?請話我知!thx

你播梗咩有以上問題?

邊隻碟?

carreyjim 發表於 2014-1-21 00:09

cmlee 發表於 2014-1-20 23:31 static/image/common/back.gif
你播梗咩有以上問題?

邊隻碟?

你有冇港版終極封鎖線杜比truehd 7.1 24bit96kHz同多華娛d碟都有一樣音效都係一開關唔到eq phase! (不過係7.1先係咁5.1 96/24就冇野!)
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: pioneer lx73 av amp eq 請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。