laz 發表於 2014-1-17 21:23

有好的外置rom 推薦來rip 碟嗎?

因改動了電腦,沒有了空間去加內置dvdrom or br rom。

大家有好的推介嗎?
最好是薄機。(即不是外置大rom)blu ray writer 也沒有所謂。(我只識panasonic的)
(我的電腦還未有usb3)

jaffeinism 發表於 2014-1-17 21:44

薄rom會刮花碟,pioneer藍光幾好,但抓軌時間較耐

t1174 發表於 2014-1-18 12:35

plextor 呢? 612 應該還可以吧,但一般比較講究的 rom 已經停產晒,不是找老東西,就是是但但了。

jaffeinism 發表於 2014-1-18 13:40

612這種薄ROM不要碰好了, 除非隻碟花左都吾肉痛

hiyori 發表於 2014-1-18 14:49

Laz兄在日本的話可試找回plextor日制的那些,效果最好,次選pioneer 日製那些有power read等機能的都相當不錯

t1174 發表於 2014-1-18 16:00

jaffeinism 發表於 2014-1-18 13:40
612這種薄ROM不要碰好了, 除非隻碟花左都吾肉痛

不是中柱形來嗎?點睇都唔像食碟 wor

jaffeinism 發表於 2014-1-18 16:51

t1174 發表於 2014-1-18 16:00 static/image/common/back.gif
不是中柱形來嗎?點睇都唔像食碟 wor

吾係食碟刮花碟, 而係個TRAY碟坑太淺, 隻碟高速轉個陣係會有擺幅, 而呢的薄形ROM個TRAY吾係膠坑, 而係有的金屬部件突出, 甘有可能會刮花, 個人經驗

可以既話用番推出推入個種好的

我之前吾知架, 直至有幾次隻碟有花痕, 之後再做過幾次實驗先証實

轉番用推出推入全膠TRAY個種就無事了

jaffeinism 發表於 2014-1-18 16:55

POWER READ係針對個的大花面CD而設, 如果係一般新淨碟, 無咩作用

搵到既, 搵番的最早期4倍速, 有獨立裝CD盒可以抽出個的... 其實仲可以玩埋外置獨立線性電源 ...

t1174 發表於 2014-1-18 23:39

嘩,要 cd caddy 的機,現在重要用得到的重有幾多.......

guppyguppyguppy 發表於 2014-1-19 09:28

http://www.pioneer-dvdasia.com/Products_List.asp?class1=DVD%20RW&ck=DVD%20RW
邊隻好啲呢?
頁: [1] 2
查看完整版本: 有好的外置rom 推薦來rip 碟嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。