dudeguy 發表於 2014-1-17 16:40

求教各ching!...想換新 amp 新sub +但用舊 speaker :D

小弟用緊套5.1裝機 pioneer DCS363(最底圖示)
諗緊買過部amp pioneer 523 / onkyo 626
subwoofer 配 energy esw c10 / mordaunt shot A7 (好似口卑好D)
用返套舊 pioneer 套裝speaker (因budget 有限)

問題
1:會唔會比 sub仔 D聲蓋過晒 ?
2:部amp邊底用D ...想用onky 626wifi 又京唔夠力, pioneer 523 冇晒upscalling 同network... dry 5.1 平過安仔一半
3.sub 仔配 8" /10" 好 廳有200呎倒

如有平價請各 ching PM 邊道入貨

keithano 發表於 2014-1-17 16:48

呢套野全部speakers都內置amp, 係active speakers黎架喎...
買咩amp都唔關夠唔夠力事..

呢d 5.1 home system 係冇得拆件升級架啦...
都係建議你av amp + 5.1 speakers 買過啦

samuel8892000 發表於 2014-1-17 16:48

咬實牙根買828.因626很快就唔够用.200呎十仔起碼10吋啦.P記舊喇叭可用住先.

gikifk 發表於 2014-1-17 16:55

唔夠錢就唔好換和立刻離開76.......................否則會中毒身忘(我就係例子{:6_206:})

gikifk 發表於 2014-1-17 16:57

我下面的機和線:全部都係上左76之後才換架{:6_199:}

samuel8892000 發表於 2014-1-17 17:03

gikifk 發表於 2014-1-17 16:57 static/image/common/back.gif
我下面的機和線:全部都係上左76之後才換架

但你冇買錯嘢喎.

dudeguy 發表於 2014-1-17 17:41

samuel8892000 發表於 2014-1-17 16:48 static/image/common/back.gif
咬實牙根買828.因626很快就唔够用.200呎十仔起碼10吋啦.P記舊喇叭可用住先.

謝過samuel8892000 ching 指教
咁sub仔配 energyok ma ?
同埋想問下sub仔係唔係包線的(因見好多ching 都要另外買線)?
仲有見好多版友要轉蕉插....係唔係必須?

dudeguy 發表於 2014-1-17 17:51

gikifk 發表於 2014-1-17 16:57 static/image/common/back.gif
我下面的機和線:全部都係上左76之後才換架

諗住用返正常5.1 感覺好D

dudeguy 發表於 2014-1-17 17:53

keithano 發表於 2014-1-17 16:48 static/image/common/back.gif
呢套野全部speakers都內置amp, 係active speakers黎架喎...
買咩amp都唔關夠唔夠力事..

所以買過隻 sub仔同amp先

samuel8892000 發表於 2014-1-17 18:57

dudeguy 發表於 2014-1-17 17:41 static/image/common/back.gif
謝過samuel8892000 ching 指教
咁sub仔配 energyok ma ?
同埋想問下sub仔係唔係包線的(因見好多ching...

energy ok 的C/P值高 包線的.唔一定用蕉插.
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 求教各ching!...想換新 amp 新sub +但用舊 speaker :D

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。