choy 發表於 2014-1-15 21:01

jasone_ti 發表於 2014-1-15 20:36 static/image/common/back.gif
ching真係特別
講到好似上網讚zx1既都因為開左eq,而你聽感中認為zx1唔掂先係正確
己player黎計我覺得zx1 ...

我同你對耳的聽感幾相似!不過部zx1係我自已!已聽咗接近1個月!demo機我未聽過!!

choy 發表於 2014-1-15 21:08

我都冇開EQ,聲音係點?我都唔想講!信自已只耳!{:1_340:}

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-15 21:19

我demo過一次在很寧靜的environment進行
初步聽感覺得有點泠同digital聲
同自己口味有少少出入
音場是wide但細緻位好像差了一点
同埋少了一点質感
用的不是自己的音樂
希望遲些有機會再試
沒有試過line out
just my humble opinion...

unizep 發表於 2014-1-16 01:04

jasone_ti 發表於 2014-1-15 20:36 static/image/common/back.gif
ching真係特別
講到好似上網讚zx1既都因為開左eq,而你聽感中認為zx1唔掂先係正確
己player黎計我覺得zx1 ...

咁可能係大家聽感或聽音習慣唔同啦,對我黎講係過濃而未能收放自如及模糊左好多應有細節,不過我強調只係個人聽感
我唔係話讚好又一定有clearaudio eq定點, 反正我彈又好,你讚又好,我應為嘅肥可能係你覺得嘅瘦,冷暖亦如是,聲音要自己聽過先知

所以想買或有興趣就都係自己去試下啦,試完最好分享下

r4p 發表於 2014-1-16 08:04

器材配搭也是其中一個重要的因素,用不同的耳筒/器材去試聽,得出不同的聽感,自然是一件非常正常的事
這也正好解釋了耳聽為實為何成為歷久不衰的金石良言的原因

henryctw 發表於 2014-1-16 09:24

玩左咁多head-fi野,sony一件都毒我唔到,包括呢件交义壹{:9_410:}

muffy 發表於 2014-1-16 10:01

聽到大家討論得咁熱烈, 同埋抱著耳聽為實的態度, 小弟終於係琴晚試左ZX1啦
由於後面太多人等緊, 故次我無試得好耐, 用Noble 6試左三首自己聽開既歌既一小部分, 以下係小小個人聽感:
全部EQ off:
老實講一聽真係無驚喜, 佢無以往sony機咁冷聲, 算係中性偏小小冷, 無乜音染, 所有野都黎得好平淡, 低中高頻既銜接做得幾好, 唔會有唔自然既感覺...但真係聽得有小小悶
Clear Audio on:
呢個相信一定要試, 果然開左音場大左好多, 木耳都一定聽得出個分別, 分析力都高左, 成件事真係3D曬, 但我個人反而覺得有小小唔自然同埋數碼化左...對比普通mode好唔自然...

講真我個人反而偏向全off狀態下既ZX1, 我覺得呢部機既定位反而唔係俾一眾發燒友
其實以呢個size同價錢佢已經好好, 不過相比炸彈系列我真心覺得ZX1未係果個level, 至於無用開炸彈既玩家我相信反會有驚喜
呢部野完全毒唔到我, 不過我不得不承認ZX1既造工, UI, 體積等等都已經取得一個幾好既平衡, 一部機出街的確又真係幾方便既!! 大家不妨試一試黎, 不過keep住好鬼多人...

以上係小小個人聽感, 建議大家耳聽為實

choy 發表於 2014-1-16 10:30

muffy 發表於 2014-1-16 10:01 static/image/common/back.gif
聽到大家討論得咁熱烈, 同埋抱著耳聽為實的態度, 小弟終於係琴晚試左ZX1啦
由於後面太多人等緊, 故次我無試 ...

炸旦怎可同zx1比,一部靚D嘅amp都貴過zx1,重未計其它嘢!!zx1這個size這個價錢算係咁喇!相比ak120咪重…………。

muffy 發表於 2014-1-16 10:36

choy 發表於 2014-1-16 10:30 static/image/common/back.gif
炸旦怎可同zx1比,一部靚D嘅amp都貴過zx1,重未計其它嘢!!zx1這個size這個價錢算係咁喇!相比ak120咪重 ...

其實ZX1真係唔差, 不過聽開source + amp既我覺得唔會中毒...
講真如果同AK120比我更喜歡AK120呢, 但所提升既幅度唔值佢貴超過一倍...

choy 發表於 2014-1-16 10:54

muffy 發表於 2014-1-16 10:36 static/image/common/back.gif
其實ZX1真係唔差, 不過聽開source + amp既我覺得唔會中毒...
講真如果同AK120比我更喜歡AK120呢, 但所提 ...

我自已就鐘意zx1多D!ak120音場我覺得窄、冇空間感,分析力麻麻!價錢貴!我用咗半個月放咗,聽番炸旦!
zx1 run過大約60小時後D聲有小小變化,人聲冇咁薄!
以上只是個人聽感,不喜勿……!嘻嘻
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9
查看完整版本: 有冇師兄到銅鑼灣Sony Proshop試咗ZX1?聽感如何?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。