terry_1109 發表於 2014-1-6 19:05

Astrotec AX30 開箱 (中文聽感己加)

簡單又輕身的包裝

規格表

超簡單的說明書

主角出場

耳掛及耳膠

配件排列

做工一流, 看不出是國內品牌

細小的入氣口

唔明顯的公司刻名

圓柱金屬腔體

小弟第一個中文報告, 圖片為主請見諒.
今次主題是astrotec的新傑作AX30,雖然此品牌在港並不有名氣但在國內有一定的名氣. AX30作為astrotec的第二款的圈鐡, 今次以"平價圈鐵" 為賣點. 以小弟之見, astrotec己經達到了平價圈鐵的目的並且聲音也交足貨, 並以突出的人聲的特點吸引到小弟. 音場雖然比較集中, 但是不夠開揚, 並且人聲及樂器的分離度不足, 但是每一下节拍的反應也正面及爽快.
低頻下潛有一定的深度量也剛好不太多,但是凝聚力不足,比較鬆散,彈力也差一點.
中頻比較貼耳, 這應該是基於偏於人聲的調音 所以人聲仔細及冷靜感覺也能夠很清楚地聽到. 不過量方面有點過多, 令到小弟不太習慣. 高頻的伸延度足夠及以線性伸延最重要的是沒有刺耳的感覺
總體來說ax30還是值回票價的,我也推介一些人聲愛好者以及想以低價一嚐圏鐵的朋友們.

斯路 發表於 2014-1-6 19:08

Terry師兄係勇者{:1_352:}

本身我都訂左AX35,個價錢相當吸引。但係睇過下對於呢個品牌既評價並非相當相當之高,所以最後都係退左款。

師兄快d補返聽感啦{:1_343:}

terry_1109 發表於 2014-1-6 19:19

斯路 發表於 2014-1-6 19:08 static/image/common/back.gif
Terry師兄係勇者

本身我都訂左AX35,個價錢相當吸引。但係睇過下對於呢個品牌既評價並非相當相當 ...

小弟都買返來試下ja....
其實呢個牌子幾大膽
以咁吸引的價錢出圈鐡
點都要support下

c.m. 發表於 2014-1-6 20:32

{:6_195:}

ph0381 發表於 2014-1-6 22:56

留位等聽感{:6_143:}

countryboyhk 發表於 2014-1-7 00:10

我見到有大陸用家講呢隻係 ER4P 既音場, 攪到我即刻無左入手既衝動 ! 唔知係咪咁 {:1_342:}

danny-2000 發表於 2014-1-7 00:23

{:6_193:}{:6_196:}

terry_1109 發表於 2014-1-7 00:42

countryboyhk 發表於 2014-1-7 00:10 static/image/common/back.gif
我見到有大陸用家講呢隻係 ER4P 既音場, 攪到我即刻無左入手既衝動 ! 唔知係咪咁   ...

聽說AX30用ER4一樣的動鐡單元

muffy 發表於 2014-1-7 09:18

斯路 發表於 2014-1-6 19:08 static/image/common/back.gif
Terry師兄係勇者

本身我都訂左AX35,個價錢相當吸引。但係睇過下對於呢個品牌既評價並非相當相當 ...

斯路兄我都有訂AX35 wor!!!

咁arm既~

Andykong 發表於 2014-1-7 09:32

圈鐵確是很吸引的題目,理論上很討好,但要做到 coherent 真係唔易,聽過朋友個隻 Cowon EH2,失望到呢, .....

Astrotec 出 AX60 時大家都嘩一聲,因為定價非常進取,估唔到現在出 AX30 又會平成咁,連天敵 DN900 都變成貴三倍既「高價貨」,真係有點無所適從了。去到呢個價位,真係要搵對聽下睇下係咪可以刀仔鋸大樹了!

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: Astrotec AX30 開箱 (中文聽感己加)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。