o2mini 發表於 2013-12-28 19:42

SACD rip碟疑難

小弟有其中兩雙碟不能成功ripping, 學友的相愛及琴姐的經典老歌, 抽取軟件在確認之後Hang了; 不能跳去抽取進度版面, 反覆試過多次情況依然, 但手指內已建立了兩個相關專輯且體積好細的iso檔(當然係壞檔).

有無人遇到同樣問題? 可否告知如何解決, 謝謝!

thisismyname 發表於 2013-12-28 21:02

師兄用咩機rip SACD呢?

o2mini 發表於 2013-12-28 21:10

得舊版PS3有這能耐

t1174 發表於 2013-12-28 21:37

咁只 碟 ps3 又 play 唔play 到 呢?

o2mini 發表於 2013-12-28 21:49

t1174 發表於 2013-12-28 21:37 static/image/common/back.gif
咁只 碟 ps3 又 play 唔play 到 呢?

無試過play碟,只用嚟rip碟,我估係SACD ripper問題,因曾上網search過;有不少rip碟失敗個案...有d畫面變黑Hang左,但就未見過好似我的情況(停留在最後畫面唔識跳去下版),想知有無人與我同一症狀?

問題已解決了, 證實只是顯示版面Hang左無反應但機內仍是繼續rip碟動作; 只需等十至廿分鐘待rip碟程序完成便可拔出USB手指使用!

4Ktv 發表於 2013-12-28 22:14

o2mini 發表於 2013-12-28 21:49 static/image/common/back.gif
無試過play碟,只用嚟rip碟,我估係SACD ripper問題,因曾上網search過;有不少rip碟失敗個案...有d畫面變黑H ...

我rip avshow 2004 都有同樣情況,未試過pa3 可否play, 但係其他 SACD 機係正常play 到

laz 發表於 2013-12-28 22:47

呢個topic你地都係低調d 好。
話曬並不合法。

pcromeo 發表於 2013-12-29 00:13

laz 發表於 2013-12-28 22:47 static/image/common/back.gif
呢個topic你地都係低調d 好。
話曬並不合法。

同意laz 兄嘅睇法。
(Post76 Android 手機版送出)

CosmicHolyGhost 發表於 2013-12-29 00:48

咁恐怖自己rip自己d碟都唔得?

laz 發表於 2013-12-29 06:58

CosmicHolyGhost 發表於 2013-12-29 00:48
咁恐怖自己rip自己d碟都唔得?

SACD的編碼從來沒有開放,屬於開發商的專利版權,所以SACD唱盤都係直出。(這也是為何喜歡此道的朋友,要找部老舊一代ps3 JB 佢先做到)

好像blu ray 其實都是,但那邊不太清楚
頁: [1] 2
查看完整版本: SACD rip碟疑難

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。