toheart2ad 發表於 2013-12-18 04:50

新手想買player一問

我想買套入門player,咁有朋友介紹我單用DX50,
有D人叫我加埋DX50+耳擴
,但有朋友叫我一部過,買ma8
預算3千幾,咁應該點選擇好
我其實完全新手,有冇師兄比D意見我{:8_381:}

GaryNew 發表於 2013-12-18 22:12

仲有x3 sony可以考慮

henryctw 發表於 2013-12-19 09:37

3千幾,等X5啦

schoolmate 發表於 2013-12-19 11:09

二千樓下DX50就 very good, 三千幾真係可以等埋試左 X5 先再決定

toheart2ad 發表於 2013-12-20 04:59

其實3千幾係player+耳擴的預算...
不過耳擴其實有冇需要呢...?
我用開大耳牛果D耳機
而家用緊yamaha pro 400
遲D可能買隻ie80

toheart2ad 發表於 2013-12-20 05:13

x5 個外觀非常敗北{:9_433:}

Andykong 發表於 2013-12-20 10:29

Budget 3千又唔駛一定用盡既,budget 比 player + 擴又無須堅持要分體既,有部 3K 既 player 滿足到你所有要求,何樂而不為呢?

其實夠唔夠用好睇你心態,你但求可以方便聽多 D 歌,咁 DX50/Fiio X3 加隻唔太難推既耳機基本上滿足到大部份人要求。你聽野會留意重播暇疪,要求高音甜、中音準、低音勁既話,便要用怪獸國磚或者三件頭炸彈作目標了。

你用開耳牛,要有心理準備 In-ear 會有好多野受先天所限好難用大耳比,低音和音場係其中最大分別,所以初初唔好咁 aggressive,用 budget 既 6/7 成買套小品野出街聽,返屋企仍然用返大耳牛,到你玩到咁上下摸到 in-ear 個優勝尖敗才決定下一步點走。我既唔讚成一步到位,因為新玩真係好易叉錯腳,我亦不建議循序漸進遂步升級,當你好清楚自已想要乜和市場比到乜你,咪行快 D 升級大步 D 囉,自已仲摸緊就唔好路都未知軟硬就一步跳過去了!

幸好 Yamaha pro 400 是 close bad, 轉用 IEM 音場落差唔會太大,我略略聽過覺得算是 $3K 以內輕快有力既大耳,幾討好架,但 in-ear 轉用 ie80 聲底會幾唔同,建議你自已試多幾隻先決定啦,同埋雖然 Yamaha Pro 400 算易推,但都唔好對 DX50/X3 呢 D 機仔抱太大期望,你諗住用 DAP 直推大耳牛就真係可能一開始就要上耳擴或者考慮 DX100/MA8 這類大磚頭了!

nightscrawler 發表於 2013-12-20 14:24

Andykong 發表於 2013-12-20 10:29 static/image/common/back.gif
Budget 3千又唔駛一定用盡既,budget 比 player + 擴又無須堅持要分體既,有部 3K 既 player 滿足到你所有 ...

師兄的意見很中肯, {:6_193:}
頁: [1]
查看完整版本: 新手想買player一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。