YYCW 發表於 2013-12-11 12:18

兩聲道

請問如想駁兩聲道系統,是否只要一對前置喇叭已足夠,需唔需要再駁Sub woofer 呢?
(Post76 Android 手機版送出)

ykluk 發表於 2013-12-11 14:23

基本上係一對前置就出晒, 不過都有CHING會加多隻十仔, 將低頻分比十仔出~~!! {:9_421:}

當然, 如果拆開分音後級推動等等, 分開晒比唔同喇叭做分頻都仲可以, 不過當然好復雜好多$$啦~~!!

HOHOHO 發表於 2013-12-11 18:57

兩聲道系統,只要一對喇叭已足夠; otherwise waste money or playing AV 5.1 or 7.2

samuel8892000 發表於 2013-12-11 19:19

玩2 Channel 最主要講音色 耐聽 音場深濶够.一對与你聆聽環境吻合嘅優質喇叭已够用.加Sub仔多餘.睇戲另計.

plnl88 發表於 2013-12-11 19:34

HOHOHO 發表於 2013-12-11 18:57 static/image/common/back.gif
兩聲道系統,只要一對喇叭已足夠; otherwise waste money or playing AV 5.1 or 7.2

唔一定的。goldmund telos 用的是 2.2。
時下的 6.5" mid-woofer 根本出唔到或出唔夠 80hz 以下的 bass。
先天限制令佢地無左地毡個浸。
有 8" 或以上的woofer 的喇叭 就可以唔使靠 .1。
但,用 .1 要有D技巧的。

HOHOHO 發表於 2013-12-11 19:36

plnl88 發表於 2013-12-11 19:34 static/image/common/back.gif
未必。goldmund telos 用的是 2.2。
時下的 6.5" mid-woofer 根本出唔到或出唔夠 80hz 以下的 bass。
先 ...

you are so special requirement/ extreme case; in general no need la!

plnl88 發表於 2013-12-11 20:00

HOHOHO 發表於 2013-12-11 19:36 static/image/common/back.gif
you are so special requirement/ extreme case; in general no need la!

我相信 2CH 只用兩對喇叭的觀念現時要修正了。
三十年前,無 8" 的 driver 根本唔可以叫 woofer。
連 D 二路書架都有對 8"負責中低。
要潛是輕鬆平常事。..e.g. jbl, tannoy, atc, wharfdale 等等。
而家 D 6.5" driver 你叫佢點潛比你睇。
你見倒呢D喇叭D 功率圖表你就明我講乜。
週時 80/90 以下 就 rolloff 到得幾個 db。
君不見D 廿幾皮野或以上的座地,
加埋隻 sub-woofer 係其音箱內的大有人在。
e.g. magico 的 g5 同 g7。
bookshelf 都係加隻十仔好。
否則可能會唔見左好多 notes。{:6_176:}

HOHOHO 發表於 2013-12-12 10:07

plnl88 發表於 2013-12-11 20:00 static/image/common/back.gif
我相信 2CH 只用兩對喇叭的觀念現時要修正了。
三十年前,無 8" 的 driver 根本唔可以叫 woofer。
連 D...

廿幾皮野或以上{:1_336:} {:1_336:} {:1_336:}

plnl88 發表於 2013-12-12 13:42

HOHOHO 發表於 2013-12-12 10:07 static/image/common/back.gif
廿幾皮野或以上

加隻岩聽歌用的 10" 十仔 補補 D 低頻只係 4 千度。
譬如 YUPPI 師兄介紹個隻 ENERGY。
當然最好係 12" 啦。

beerboy 發表於 2013-12-12 14:14

plnl88 發表於 2013-12-12 13:42 static/image/common/back.gif
加隻岩聽歌用的 10" 十仔 補補 D 低頻只係 4 千度。
譬如 YUPPI 師兄介紹個隻 ENERGY。
當然最好係 12"...

{:8_390:} 小春細佬

(Post76 Android 手機版送出)
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 兩聲道

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。